Fargo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fargo
orig. Fargo
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk
Sjanger Krim, drama, thriller
Regissør Joel Coen
Manus Joel og Ethan Coen
Produsent Ethan Coen
Medvirkende William H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi, Harve Presnell, Peter Stormare
Musikk Carter Burwell
Sjeffotograf Roger Deakins
Filmselskap Gramercy Pictures
Utgitt 1996
Lengde 98 min
IMDb
For byen, se Fargo, Nord-Dakota, for TV-serien, se Fargo (TV-serie)

Fargo er en amerikansk spillefilm fra 1996, regissert av Joel Coen og produsert av hans bror Ethan Coen. Den blir omtalt både som en thriller og en mørk komedie.

Filmen har fått flere oscar-priser.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den norskættede bilselgeren Jerry Lundegaard (William H. Macy) trues av konkurs. Hans styrtrike svigerfar vil ikke hjelpe ham i denne krisen.

Jerry er villig til å gjøre alt for å slippe unna den økonomiske knipa, så han tilkaller to hardbarka kriminelle (spilt av Steve Buscemi og Peter Stormare). Jerry leier skurkene til å kidnappe sin egen kone. Dermed vil svigerfaren betale skurkene løsepenger, som deretter sendes til Jerrys egen lomme.

Men under kidnappingen kommer skurkene "i skade" for å drepe en politimann og to vitner. Det hele utvikler seg til et drama der alt som kan gå galt, går galt.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

TV-serie[rediger | rediger kilde]

Våren 2014 hadde den amerikanske TV-serien Fargo premie. Den bygger fritt på de norsk-amerikanske miljøene i Choen-brødrenes spillefilm og har Martin Freeman, Billy Bob Thornton, Allison Tolman og Colin Hanks i hovedrollene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.