Fall Tyskland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olof Thörnell

Fall Tyskland var et militært begrep som ble benyttet av den svenske forsvarsledelsen i krigsplanleggingen før og under andre verdenskrig. «Fall Tyskland» var et av de to krigsscenarier som ÖB Olof Thörnell og generalstaben (senere Försvarsstaben) mente var tenkelige, det andre var «Fall Ryssland». Fall Tyskland innebar, som navnet antyder, at det forelå stor risiko for en tysk invasjon av Sverige.

Fall Tyskland i 1939 års allmenne forsvarsplan[rediger | rediger kilde]

I 1939 års almene forsvarsplan skulle, om Fall Tyskland ble aktuelt, storparten av felthæren - fire arméfördelninger og 1. kavalleribrigaden (senere 8. motorbrigaden) - flyttes til Sør-Sverige der de skulle danne 1. armékåren. Den femte og gjenstående arméfördelningen, 6. arméfördelningen, skulle gjøres til ÖBs reserve i nærheten av Hallsberg, klar til å settes inn mot en eventuell invasjon nær Göteborg/Østkysten.

Fall Tyskland i 1940 års allmenne forsvarsplan[rediger | rediger kilde]

Molotov–Ribbentrop-pakten forandret over natten den svenske krigsplanleggingen

I og med Molotov–Ribbentrop-pakten i 1939 ble den svenske krigsplanleggingen kullkastet, ettersom man tidligere hadde forutsatt at «Fall Tyskland» og «Fall Ryssland» ikke skulle kunne inntreffe samtidig. I samband med den finske vinterkrigens utbrudd ble det 2. Armékåren også mobilisert, med to arméfördelninger for «Fall Ryssland». Nå gjenstod bare tre arméfördelningar for «Fall Tyskland» som man fortsatt ikke kunne se bort fra. Man planla nå at 1.arméfördelningen, som var beregnet for Skåne, skulle gruppere seg der og innta linje mot Öresund. Også 3.arméfördelningen ble avdelt for dette mens 4.arméfördelningen forsvarte østre Skåne.

9. aprilkrisen[rediger | rediger kilde]

Svenske soldater på vei til norskegrensen under 9. aprilkrisen som en del av Fall Tyskland

Da Tyskland invaderte Norge og Danmark den 9. april 1940 var man tvunget til raskt å organisere et forsvar i pakt med «Fall Tyskland». Man hadde demobilisert den norrländska 2. armékåren etter slutten av vinterkrigen, så man måtte rett og slett mobilisere den igjen. Nå ble den forlagt i Västra Götalandsregionen der den skulle slå tilbake et invasjonsforsøk mot Göteborg. 1. armékåren var stort sett uforandret med unntak at den ble forsterket av 1. kavaleribrigaden.

Fall Tyskland i 1943 års allmenne forsvarsplan[rediger | rediger kilde]

Etter 9. aprilkrisen ble planen for «Fall Tyskland» endret flere ganger. Blant annet i 1943 da 1. armékåren ble omorganisert til 3. armékåren med 1. arméfördelningen og 11. arméfördelningen samt Smålands grenadjärkår (I7). 2. armékåren ble da 1. armékåren og omfattet 4., 12., 13. samt 16. arméfördelningen. To andre arméfördelninger, 2. og 15. arméfördelningen, ble organisert hver for seg i forskjellige deler av det nordlige Sverige.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • K1 1928-2000. Kungliga Livgardets Dragoners Historiekommitté. 2000. s. 52, 73, 78, 80, 106-108, 132-133 og 279-284. ISBN 91-631-0434-2.