Face/Off

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Face/Off
orig. Face/Off
Generell informasjon
SjangerSpenningsfilm
Utgivelsesår27. juni 1997 (USA)
Prod.landUSA
Lengde138 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiJohn Woo
ProdusentDavid Permut
Barrie M. Osborne
Terence Chang
ManusforfatterMike Werb
Michael Colleary
Foran kamera
MedvirkendeJohn Travolta
Nicolas Cage
Eksterne lenker

Face/Off er en spenningsfilm fra 1997, regissert av John Woo og med John Travolta og Nicolas Cage i hovedrollene. Filmen var en av de ti filmene i 1997 som spilte inn mest penger.

Face/Off blir ansett som en av Woos mest suksessfulle Hollywoodarbeider, ikke bare på grunn av de intense actionsekvensene, men for sin unike handling som krevde at Travolta og Cage spilte to personligheter hver. Som et resultat av den emosjonelle karakteren til skuespillerne mister aldri seeren oversikten over hvem som er helt og hvem som er skurk, selv om det skifter mellom skuespillerne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Face/Off er historien om FBI-agenten Sean Archer (Travolta) som har tilbragt de siste 6 årene på jakt etter terroristen og snikmorderen Castor Troy (Cage). Troy hadde tidligere forsøkt å myrde Archer, men endte opp med å ta livet av sønnen hans isteden. Etter å ha mottatt et tips slår Archer og laget hans til mot et jetfly som Troy og hans bror Pollux (Alessandro Nivola) er ombord i. Flyet kjører inn i en hangar og brødrene forsøker å flykte. Castor tar livet av en rekke agenter i den påfølgende skyteepisoden, men til slutt blir han slått bevisstløs av Archer, og Castor og Pollux blir tatt til fange. Det blir imidlertid avslørt at Castor og Pollux er leid inn for å sprenge en del av Los Angeles ved hjelp av et biologisk våpen. Etter at Archer har avhørt noen av Castors medhjelpere, viser det seg at Pollux er den eneste andre personen enn den bevisstløse broren som vet hvor bomben er, og han vil bare fortelle det til Castor. Et regjeringsmedlem forteller Archer om en ny kirurgisk teknikk der en persons ansikt kan transplanteres over til en annen person. Archer forstår at dette er den eneste måten han kan finne ut hvor bomben er, så han sier seg enig i å gjennomgå operasjonen. På grunn av at operasjonen er topphemmelig kan han ikke fortelle om det til sin kone og datter. Operasjonen er vellykket, og Archer (nå spilt av Nicholas Cage) bli plassert i det samme fengselet som Pollux er innsatt i.

I fengselet får Archer vite hvor bomben er av Pollux. Den ekte Castor våkner imidlertid opp fra koma, og tar doktoren som utførte ansiktsbyttet som gissel. Han får Archers ansikt transplantert om til seg. Troy (nå spilt av Travolta) og hans menn brenner alle menneskene som visste om ansiktsbyttet, og ødelegger dermed alt bevis og all dokumentasjon som lenker de to mennene til hverandre. Castor besøker så Archer i fengsel, og skryter veldig av at han har fått satt på seg ansiktet til en politimann, og får siden satt fri broren Pollux. Han får Pollux til å «innrømme» hvor bomben er plassert, og uskadeliggjør den, for så å bli ansett som en helt. I fengsel greier i mellomtiden Archer å rømme ved hjelp av en annen innsatt, og kommer seg tilbake til Los Angeles.

Filmen ender i en skuddveksling under FBI-direktør Victor Lazarros begravelse, der Troy blir tatt livet av og Archer får tilbake familien og ansiktet sitt.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
John Travolta Sean Archer/Castor Troy
Nicolas Cage Castor Troy/Sean Archer
Joan Allen Dr. Eve Archer
Alessandro Nivola Pollux Troy
Gina Gershon Sasha Hassler
Dominique Swain Jamie Archer
Nick Cassavetes Dietrich Hassler
Harve Presnell Victor Lazarro
Colm Feore Dr. Malcolm Walsh
John Carroll Lynch Walton, fengselsvakt
CCH Pounder Dr. Hollis Miller
Robert Wisdom Tito Biondi
Margaret Cho Wanda Tan
Jamie Denton Buzz Williams
Matt Ross Loomis
Chris Bauer Ivan Dubov
Myles Jeffrey Michael Archer
David McCurley Adam Hassler
Thomas Jane Burke Hicks

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Båtjaktscenen i slutten av filmen skulle opprinnelig brukes i John Woos film Hard Target, men ble forkastet til fordel for noe annet, og brukt i denne filmen isteden
  • Manus var opprinnelig satt til fjern framtid, men etter at John Woo signerte som regissør fikk han manus omskrevet til å finne sted i dag, slik at fokus kunne rettes mer mot figurene i filmen enn teknologien.
  • I en scene hadde Jamie Archer (Seans datter, spilt av Dominique Swain) en kjæreste som forsøkte å tvinge henne til å ligge med seg. Den figuren ble spilt av Danny Masterson, kjent fra Et syttitallsshow

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]