FREDERIC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Innmaten til regnemaskinen FREDERIC. I midten av skapet synes den magnetiske trommel-hukommelsen.

FREDERIC (startet 15. august 1958Kjeller, museumsgjenstand 1965) var en norsk datamaskin av typen Mercury Ferrante, derav navnet (Ferranti Rapid Electronic DEfense Research Institute Computer. Navnet kommer også av fornavnet til Forsvarets forskningsinstitutt daværende leder Fredrik Møller, såvel som fornavnet til han som bygget maskinen.

Den var kontrahert av Forsvarets forskningsinstitutt (1953) og bygd fra 1953 til 1956 under ledelse av professor Frederic Calland Williams (1911–1977) fra University of Manchester, også et opphav til navnet FREDERIC. F. C. Williams var kjent som en av de første som utviklet maskiner som kjørte lagrede program (Manchester Mark I). Den (FREDERIC) ble etter byggingen, levert i pakker i løpet av 1957 og satt sammen, den tok mye plass. Ved oppstarten 1958 var FREDERIC en av datidens kraftigste datamaskin i Europa.

Grunnet manglende programvare ble det utviklet en rekke innovative programsystemer i den tidlige fasen, blant andre Ole-Johan Dahls språk, MAC, som var en forløper for det viktige språket ALGOL. Maskinen ble ellers brukt til simulering av krig og vassdragsføring,[1] og andre problemstillinger, som det å beregne andelen muggsopp for tilsetningen i Jarlsbergost. Den hadde «1000 ord primærminne og 16000 ord sekundærminne, og kunne regne 100 ligninger med 100 ukjente i løpet av syv minutt».

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arild Haraldsen, 50 år – og bare begynnelsen, til Den Norske Dataforenings jubileum (2004)