FNs sikkerhetsråds resolusjon 83

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Small Flag of the United Nations ZP.svg
FNs sikkerhetsråds
Resolusjon 83
Dato: 27. juni 1950
Møte nr. 474
Kode: S/1511 (dokument)

Avstemning: For: 7 Avh: 0 Imot: 1
Tema: Angrepet på Republikken Korea
Resultat: Vedtatt

Sikkerhetsrådets medlemmer i 1950:
faste medlemmer:
Taiwan CHN Frankrike FRK Russland RUS Storbritannia GBR USA USA
rullerende medlemmer:
Cuba CUB Ecuador ECU Egypt EGY
India IND Norge NOR Jugoslavia YUG

Russisk kart som viser den 38. breddegrad som mellom andre verdenskrig og Koreakrigen var grensa mellom de to koreanske statene. De røde pilene viser den nordkoreanske framrykningen sørover på Koreahalvøya.
.

← forrige     1973     neste →

FNs sikkerhetsråds resolusjon 83 (kode: S/1511) er en FN-resolusjon som ble vedtatt 27. juni 1950 av sikkerhetsrådet angående Nord-Koreas militære angrep på Sør-Korea.

Resolusjonen slo fast at angrepet på Sør-Korea, gjennomført av militære styrter fra Nord-Korea representerte et brudd på freden. Rådet forlangte en stans i alle krigshandlinger og at Nord-Korea skulle trekke sine styrker tilbake til den 38. breddegrad. Rådet bemerket ellers rapporten fra United Nations Commission on Korea som slo fast at Nord-Korea ikke hadde oppfylt FNs sikkerhetsråds resolusjon 82 og at umiddelbare militære tiltak var nødvendig for å gjenopprette internasjonal fred og sikkerhet.

Rådet anbefalte deretter FNs medlemsland å stille slik assistanse til rådighet for Republikken Korea (Sør-Korea) for å slå tilbake det militære angrepet.

Resolusjonen ble vedtatt mot stemmen til Jugoslavia. Egypt og India var til stede men deltok ikke i avstemningen, mens Sovjetunionen ikke deltok i møtet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen: