Førstedagsbrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sovjetisk førstedagskonvolutt utgitt i anledning Bandy-VM 1965.

Førstedagsbrev er ei postsending der frimerket er stempla på utgivelsesdagen. Dette er et populært samleområde for filatelister.

Det finnes også andre varianter av førstedagsbrev, f.eks et brev som er stempla på et postkontors åpningsdag eller som har vært med på første flytur på ei ny postflyrute. I slike sammenhenger kan samlere også snakke om sistedagsbrev, altså et brev som er stempla på siste dag før et postkontor nedlegges.

En del eldre førstedagsbrev er hyppig utsatt for forfalskninger. Det forekommer også tilfeller av brev som er stempla før utgivelsesdagen. Dette kan skyldes tjuveri eller feil fra et postkontors side.

Norge[rediger | rediger kilde]

For norske frimerker inntil 1937 er førstedagsbrev stort sett vanlige konvolutter eller postkort med vanlige stedsstempel. 20. april 1938 gav Postverket ut en serie på tre frimerker med turistmotiv (NK 217-219). I forbindelse med dette kunne samlere levere inn konvolutter, som fikk et eget gummistempel med teksten «Førstedagsbrev». Frimerkene blei kansellert med vanlig datostempel. 24. juli 1939 kom det ut frimerker med Dronning Mauds portrett (NK 225-228). Til disse blei det laga datostempel med teksten «Oslo Førstedagsstempel» for kansellering. Denne praksisen fortsatte stort sett fram til 1943.

Neste gang Postverket lagde egne førstedagsstempler var 7. april 1960 (Hjelp flyktningene, NK 483-484). Etter dette er det vanlig med egne offisielle konvolutter og stempler ved alle frimerkeutgivelser. Motivene er gjerne lagd av samme kunstner som har utforma frimerkene.

I 2007 lanserte Posten Norge gullbrevet som en eksklusiv variant av førstedagsbrev. Det er en mer forseggjort utgave i et lavt opplag. Gullbrev er ment utgitt for to-fire av de årlige frimerkeutgivelsene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]