Førstedagsbrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sovjetisk førstedagskonvolutt utgitt i anledning Bandy-VM 1965.

Førstedagsbrev er ei postsending der frimerket er stempla på utgivelsesdagen. Dette er et populært samleområde for filatelister.

Det finnes også andre varianter av førstedagsbrev, f.eks et brev som er stempla på et postkontors åpningsdag eller som har vært med på første flytur på ei ny postflyrute. I slike sammenhenger kan samlere også snakke om sistedagsbrev, altså et brev som er stempla på siste dag før et postkontor nedlegges.

En del eldre førstedagsbrev er hyppig utsatt for forfalskninger. Det forekommer også tilfeller av brev som er stempla før utgivelsesdagen. Dette kan skyldes tjuveri eller feil fra et postkontors side.

Norge[rediger | rediger kilde]

For norske frimerker inntil 1937 er førstedagsbrev stort sett vanlige konvolutter eller postkort med vanlige stedsstempel. 20. april 1938 gav Postverket ut en serie på tre frimerker med turistmotiv (NK 217-219). I forbindelse med dette kunne samlere levere inn konvolutter, som fikk et eget gummistempel med teksten «Førstedagsbrev». Frimerkene blei kansellert med vanlig datostempel. 24. juli 1939 kom det ut frimerker med Dronning Mauds portrett (NK 225-228). Til disse blei det laga datostempel med teksten «Oslo Førstedagsstempel» for kansellering. Denne praksisen fortsatte stort sett fram til 1943.

Neste gang Postverket lagde egne førstedagsstempler var 7. april 1960 (Hjelp flyktningene, NK 483-484). Etter dette er det vanlig med egne offisielle konvolutter og stempler ved alle frimerkeutgivelser. Motivene er gjerne lagd av samme kunstner som har utforma frimerkene.

I 2007 lanserte Posten Norge gullbrevet som en eksklusiv variant av førstedagsbrev. Det er en mer forseggjort utgave i et lavt opplag. Gullbrev er ment utgitt for to-fire av de årlige frimerkeutgivelsene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Førstedagsbrevi Store Norske[[ Førstedagsbrev, konvolutter frankert med frimerker av en ny utgave, stemplet av postverket første dag disse er utlagt til salg. Det anvendes gjerne særskilte stempler og illustrerte spesialkonvolutter (først benyttet av USA 1925). I Norge ble førstedagsbrev ekspedert offisielt av Postverket første gang 1938. Tjenesten opphørte 1943, men ble tatt opp igjen 1960; den utføres vanligvis ved Postens frimerketjeneste i Oslo. Datostempelet har som regel et motiv i tilknytning til frimerkeutgivelsen. I 1938 ble det ekspedert gjennomsnittlig 1500 norske førstedagsbrev for hver utgave, mens tallet i 1996 var ca. 95 000. Over hele verden er samling av førstedagsbrev meget utbredt.