Føler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bladmål
Kileformede og rette blader

En føler er et verktøy, en tolk eller et lære for å måle bredden på smale åpninger og gap. De er ofte laget av herdet stål og med fint kalibrerte størrelser.

Søkere brukes av mekanikere for å måle klaring mellom maskindeler.[klargjør]

Følere har runde tråder eller flate blad av kalibrert tykkelse.[klargjør]

Typer av følere[rediger | rediger kilde]

Følekniv[rediger | rediger kilde]

En følekniv,[1] også kalt bladføler, bladmål eller bladsøker, er en flat type føler. Følekniver brukes for eksempel til å måle bredden på små gap, og finnes gjerne i størrelser fra 0.01 mm og oppover.[1]

Vanlige bladfølere består tynne blader av metall med kalibrert tykkelse. Tykkelsen er normalt stemplet på hvert blad i hundredels millimeter eller tusendels tommer (grovt sett i samme størrelsesorden). Som verktøy selges bladmål gjerne med et utvalg blader som er hengslet sammen i den ene enden. Bladene har enten parallelle langsider eller er kileformet mot den fri enden avhengig av formålet.[bør utdypes] Bladmål brukes for eksempel for å justere klaringen mellom maskindeler ved å tilpasse mellomlegg (også kalt «shims»).

Trådføler[rediger | rediger kilde]

En annen type føler er en trådføler, som er en rund tolk som ligner på en ståltråd. Trådfølere brukes for eksempel for å tolke toleranser på utvendige gjenger (en av flere metoder).

Trådsøkere[bør utdypes] består av et antall tråder med kalibrert diameter. Et vanlig bruksområde er måling og justering av gnistgap i tennplugger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]