Hopp til innhold

Skyvelære

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
1) Målekjeft, utvendig måling. 2) Målespisser, innvendig måling. 3) Målestang, dybdemåling. 4) Måleskala (cm). 5) Måleskala (tommer). 6) Nonieskala (1/20 mm). 7) Nonieskala (tommer). 8) Utløserknapp.
Et skyvelære brukes ved først å avlese hele mm, og deretter addere tideler fra nærmeste strek på nonieskalaen.

Et skyvelære er et måleverktøy som brukes til å måle lengder på objekter. Vanligvis med en nøyaktighet på ca. 1/10 mm (0.1 mm). Skyvelæret kan også ha skala for måling i tommer.

Skyvelæret har egenskaper slik at en kan måle både utvendig, innvendig og dybde. Skyvelæret har også en lås slik at en målt verdi skal kunne beholdes. Dette er nyttig når en f.eks. bruker skyvelæret til gjentatte tester for å avklare om en har avvirket nok.

Et vanlig skyvelære med metriske måling har en skala hvor hver millimeter er angitt. I tillegg har de en noniusskala på den bevegelige delen. Noniusskalaen gjør det mulig å måle avstander med en nøyaktighet på 1/10 mm, 1/20 mm eller enda høyere, avhenging av noniusens utforming.

Noniusskalaen kan være litt vanskelig å avlese, særlig for lite erfarne brukere eller i dårlig lys. Nyere skyvelære kan derfor være utstyrt med enten analog måleklokke, ofte gradert ned til 1/100 mm, eller de har digital avlesning med skjerm.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]