Fødiverset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fødiverset,[1][2][3] eller allheimen,[4] er et desentralisert sett med sosiale nettverk. Programvaren som driver disse sosiale nettverkene er som regel laget med åpen kildekode. Navnet fødiverset kommer av at disse serverne er sagt «å føderere» seg imellom når de sammenkobles, siden de i utgangspunktet er fullstendig teknisk uavhengige, men gjennom frivillig sammenkobling kan oppføre seg som et større nettverk av brukere og innhold. For eksempel kan mange små mikrobloggingsnettsteder føderere og dermed gi brukerne tilgangen på et større sosialt miljø enn det den enkelte serveren ellers ville kunne tilby.[5]

I november 2022, i den norsktalende delen av Mastodon-nettverket (Mastodon er blant de forskjellige fødererte tjenestene), ble navnet Allheimen foreslått av en bruker som en bedre oversettelse av det engelske ordet Fediverse.[6][7][trenger bedre kilde] Det alternative navnet har siden vært tatt i bruk som en emneknagg i den norsktalende brukermassen, og et år senere i november 2023 var emneknaggen fortsatt aktivt brukt.[8][9][10][trenger bedre kilde]

Fødiverset er oftest assosiert med tjenester som har implementert internett-protokollen ActivityPub, men andre protokoller som også er basert på føderering inkluderes ofte også. Dette inkluderer Matrix (protokoll), Diaspora (teknologi), og flere andre.

Føderering av servere[rediger | rediger kilde]

Digital føderering på Mastodon[rediger | rediger kilde]

Fra perspektivet til en bruker på en Mastodon-server (et mikrobloggingsnettsted man oppretter konto på), skjer føderering gjennom at man velger å følge brukere på andre servere (andre nettsteder). Når dette skjer blir de to serverne sammenknyttet, og innlegg fra den andre serveren vil kunne sendes over til brukerens server.

En sammenknytning er ikke nødvendigvis permanent etter at den har blitt opprettet. En administrator kan for eksempel velge å utestenge en annen server, og dermed slette og fjerne alt innholdet som er blitt hentet inn fra den andre serveren, og avvise alle fremtidige forespørsler om overføring av data mellom serverne. Dette er også kjent som serverblokkering og er hyppig brukt på Mastodon for å utestenge servere hvor det forekommer mye hatytringer eller ulovlig innhold.[11]

Digital føderering for PeerTube og andre programvarer[rediger | rediger kilde]

Fødiverset er grafisk fremstilt som et tre. Et stort tre i midten viser ActivityPub. Her er blant annet Mastodon, PeerTube, Pixelfed, Friendica, NextCloud, WriteFreely, Funkwhale bl.a. Mindre protokoller er vist som mindre tre ved siden av, slik som Matrix-protokollen og Diaspora-protokollen.
Noen vanlige plattformer og medhørende protokoller assosiert med Fødiverset (datert Januar 2023).

Føderering kan skje i forskjellig grad og ikke alltid på brukernes initiativ, slik som er vanlig for Mastodon. Hos PeerTube er det administrator som har ansvaret for å knytte sammen to servere (instanser).[12]

For PeerTube, som er en videodelingstjeneste, er formålene med føderering også noe annerledes enn for en mikrobloggingstjeneste som Mastodon. Når en PeerTube server «følger» en annen, som en slik enveis oppkoblingen kalles, vil brukerne på den første serveren ha tilgang til videobiblioteket tilhørende den andre, noe som gir tilgang til flere videoer og -videokanaler i søkemotoren, og flere videoer som kan foreslås til brukerne, uten at brukerne av den grunn trenger å forlate nettstedet og PeerTube-serveren de er på.

En PeerTube-server, som blir fulgt av en annen PeerTube-server, kan også velge å la videoinnholdet sitt bli kopiert over til den andre. Dette fenomenet kalles for instansredundans, og har som formål å redusere båndbreddebruken til den fulgte serveren.[13] Dette kan være spesielt nyttig for mindre servere som blir fulgt av større servere hvor brukermassen kan være overveldende stor, siden idet videoavspilling skjer, så hentes data fra den fulgte serveren til brukeren på den følgende serveren, og små servere har som regel for liten båndbredde til å tåle høy datatrafikk fra mange aktive brukere.

Føderering på kryss av programvare[rediger | rediger kilde]

En Mastodon-server kan føderere med en server av et annet slag, slik som PeerTube (videodeling, YouTube-lignende), Pixelfed (bildedeling, Instagram-lignende) eller WriteFreely (makroblogging, blogger.com-lignende). Dette skjer i utgangspunktet på samme måte som mellom to Mastodonservere: en bruker på for eksempel en Mastodonserver (mikroblogging) følger en bruker på PeerTube (videodeling). I dette tilfellet vil Mastodonbrukeren kunne få et varsel hver gang en ny video legges ut på den fulgte PeerTube-kanalen. Åpner brukeren på Mastodon det nye varselet, vil det se ut som et hvilket som helst annet mikroblogg innlegg, men med en link til videoen som kan spilles av direkte i Mastodon.[14]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ redaktør, Ole Petter Baugerød Stokke; kode24 (2. november 2022). «Norske Twitter-brukere flykter til Mastodon: - Et steg i riktig retning». Kode24.no (norsk). Besøkt 6. november 2023. 
 2. ^ «Et føderalisert Twitter». Morgenbladet (norsk). 10. november 2022. Besøkt 7. november 2023. 
 3. ^ Omdahl, Jan (20. mars 2023). «Enda et sted der influensere og celebriteter kan denge løs på oss med vellykketheten sin (+)». www.dn.no (norsk). Besøkt 7. november 2023. «En desentralisert plattform ville fungere omtrent slik det sosiale nettverket Mastodon og beslektede tjenester i det såkalte «fødiverset» gjør: Et byggesett for sosiale nettverk, der det er mulig for hvem som helst å opprette egne noder eller «filialer» av modernettverket. Old school internett for en ny tid.» 
 4. ^ «Har vi nå sjansen til å få tilbake kontrollen over nettet?». www.forskerforum.no. Besøkt 6. november 2023. 
 5. ^ «What is federation? - Mastodon documentation». docs.joinmastodon.org (engelsk). Besøkt 9. november 2023. 
 6. ^ «🌲 'n Vegard 🌲: «MEN altså gøttfølk, det ligg ei tolking av så vel…» - Snabelen.no». web.archive.org. 5. november 2022. Archived from the original on 5. november 2022. Besøkt 9. november 2023. 
 7. ^ «Nyheter fra Allheimen (Mastodon), 17.11.2022 - FribygdaTV». Besøkt 4. november 2023. 
 8. ^ «Mastodon.Social - søk på emneknaggen «Allheimen»». Mastodon hosted on mastodon.social (engelsk). Besøkt 4. november 2023. 
 9. ^ «Snabelen.no - søk på emneknaggen «Allheimen»». Mastodon driftet på snabelen.no (norsk). Besøkt 4. november 2023. 
 10. ^ «Oslo.Town - søk på emneknaggen «Allheimen»». Mastodon hosted on oslo.town (engelsk). Besøkt 4. november 2023. 
 11. ^ Robertson, Adi (12. juli 2019). «How the biggest decentralized social network is dealing with its Nazi problem». The Verge (engelsk). Besøkt 4. november 2023. 
 12. ^ «Instance follows | PeerTube documentation». docs.joinpeertube.org. Besøkt 5. november 2023. 
 13. ^ «Instances redundancy | PeerTube documentation». docs.joinpeertube.org. Besøkt 5. november 2023. 
 14. ^ «How do I use PeerTube? How do I follow PeerTube accounts from Mastodon? | Fedi.Tips – An Unofficial Guide to Mastodon and the Fediverse». fedi.tips (engelsk). Besøkt 4. november 2023.