Emneknagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En emneknagg (engelsk: hashtag) er symbolet # etterfulgt av et ord eller en frase – uten mellomrom mellom symbolet # og påfølgende bokstav eller tall. En emneknagg tilfører metadata og knytter meldinger sammen. Bruken forenkler søk i sosiale nettverk som Twitter, Facebook, Google+ og Instagram og representerer en ny måte å søke etter informasjon på [1]. Bruk av emneknagger kalles folksonomi som er en form for sosial bokmerking der brukerne selv velger ord og formuleringer i stedet for taksonomier laget av eksperter.

Emneknagger tillater kun bruk av ett ord og lages ofte ved å utelate mellomrommet mellom ord. Bruk av store bokstaver midt i sammensetningen (CamelCase) er ofte brukt for å oppnå bedre lesbarhet.

Emneknagg på Twitter ble introdusert av Chris Messina 23. august 2007 [2], men Twitter avviste ideen i starten. Den første utbredte bruken av emneknagger på Twitter kom i oktober 2007 da lokale journalister brukte emneknaggen #SanDiegoFire for å tvitre om en rekke skogbranner i San Diego [3].

Symbolet # etterfulgt av et ord ble brukt i PDP-11 på 1970-tallet[4] og i programmeringsspråket C i 1978.[5]IRC blir # brukt for å navngi grupper og emner.[6]

På Språkrådets termwiki anbefales «Emneknagg» som norsk synonym for engelske «hashtag».[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «How Do #Hashtags Affect My #SEO? | Red Crow Marketing». Red Crow Marketing (engelsk). 26. oktober 2015. Besøkt 23. november 2017. 
  2. ^ how do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg?]. twitter.com (23. august 2007)
  3. ^ Hiscott, Rebecca. «The Beginner's Guide to the Hashtag». Mashable (engelsk). Besøkt 23. november 2017. 
  4. ^ PDP-11 assembly language
  5. ^ B.W.Kernighan & d.Ritchie (1978). The C Programming Language. Prentice Hall. s. 86 og 207. ISBN 0-13-110163-3. 
  6. ^ [rfc:2811 Internet Relay Chat: Channel Management]. tools.ietf.org (April 2000)
  7. ^ Emneknagg. Språkrådets termwiki

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

datastubbDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.