Emneknagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En emneknagg (engelsk: hashtag) er symbolet # («hash») etterfulgt av et ord eller en frase – uten mellomrom mellom symbolet # og påfølgende bokstaver eller tall. En emneknagg tilfører metadata og knytter meldinger sammen. Bruken forenkler søk i sosiale nettverk som Twitter, Facebook, Google+ og Instagram og representerer en ny måte å søke etter informasjon på [1]. Bruk av emneknagger kalles folksonomi som er en form for sosial bokmerking der brukerne selv velger ord og formuleringer i stedet for taksonomier laget av eksperter. Hensikten er å kategorisere emner, ideer og oppfordre andre til å bli med i samtaler. Emneknagger er ofte ikke regulert, noe som gir brukerne frihet til å uttrykke akkurat det de ønsker.[2]

Emneknagger tillater kun bruk av ett ord og lages ofte ved å utelate mellomrommet mellom ord. Bruk av store bokstaver midt i sammensetningen (CamelCase) er ofte brukt for å oppnå bedre lesbarhet.

Emneknagg på Twitter ble introdusert av Chris Messina 23. august 2007 [3], men Twitter avviste ideen i starten. Den første utbredte bruken av emneknagger på Twitter kom i oktober 2007 da lokale journalister brukte emneknaggen #SanDiegoFire for å tvitre om en rekke skogbranner i San Diego [4].

Symbolet # etterfulgt av et ord ble brukt i PDP-11 på 1970-tallet[5] og i programmeringsspråket C i 1978.[6]IRC blir # brukt for å navngi grupper og emner.[7]

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Emneknagger anses å være et godt verktøy for fleksibel navigasjon mellom innhold når det blir brukt riktig. Bruk av to emneknagger med relevante ord eller setninger er ansett som beste praksis av Twitter [8]. Bruk av flere emneknagger på et innlegg kan bidra til feilkategorisering av innhold [9].

På Språkrådets termwiki anbefales «emneknagg» som norsk synonym for engelske «hashtag».[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «How Do #Hashtags Affect My #SEO? | Red Crow Marketing». Red Crow Marketing (engelsk). 26. oktober 2015. Besøkt 23. november 2017. 
  2. ^ «What Characters Can A Hashtag Include?». www.hashtags.org (engelsk). Besøkt 26. november 2018. 
  3. ^ how do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg?]. twitter.com (23. august 2007)
  4. ^ Hiscott, Rebecca. «The Beginner's Guide to the Hashtag». Mashable (engelsk). Besøkt 23. november 2017. 
  5. ^ PDP-11 assembly language
  6. ^ B.W.Kernighan & d.Ritchie (1978). The C Programming Language. Prentice Hall. s. 86 og 207. ISBN 0-13-110163-3. 
  7. ^ [rfc:2811 Internet Relay Chat: Channel Management]. tools.ietf.org (April 2000)
  8. ^ «How to use hashtags» (engelsk). Besøkt 30. november 2018. 
  9. ^ «What is a (#) Hashtag?». www.hashtags.org (engelsk). Besøkt 30. november 2018. 
  10. ^ Emneknagg. Språkrådets termwiki

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

datastubbDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.