Emneknagg
En emneknagg (engelsk: hashtag) er symbolet # («hash») etterfulgt av et ord eller en frase – uten mellomrom mellom symbolet # og påfølgende bokstaver eller tall. En emneknagg tilfører metadata og knytter meldinger sammen. Bruken forenkler søk i sosiale nettverk som Twitter, Facebook, Google+ og Instagram og representerer en ny måte å søke etter informasjon på [2]. Bruk av emneknagger kalles folksonomi som er en form for sosial bokmerking der brukerne selv velger ord og formuleringer i stedet for taksonomier laget av eksperter. Hensikten er å kategorisere emner, ideer og oppfordre andre til å bli med i samtaler. Emneknagger er ofte ikke regulert, noe som gir brukerne frihet til å uttrykke akkurat det de ønsker.[3]
Emneknagger tillater kun bruk av ett ord og lages ofte ved å utelate mellomrommet mellom ord. Bruk av store bokstaver midt i sammensetningen (CamelCase) er ofte brukt for å oppnå bedre lesbarhet.
Emneknagg på Twitter ble introdusert av Chris Messina 23. august 2007 [4], men Twitter avviste ideen i starten. Den første utbredte bruken av emneknagger på Twitter kom i oktober 2007 da lokale journalister brukte emneknaggen #SanDiegoFire for å tvitre om en rekke skogbranner i San Diego [5].
Symbolet # etterfulgt av et ord ble brukt i PDP-11 på 1970-tallet[6] og i programmeringsspråket C i 1978.[7] På IRC blir # brukt for å navngi grupper og emner.[8]
Kritikk
[rediger | rediger kilde]Emneknagger anses å være et godt verktøy for fleksibel navigasjon mellom innhold når det blir brukt riktig. Bruk av to emneknagger med relevante ord eller setninger er ansett som beste praksis av Twitter [9]. Bruk av flere emneknagger på et innlegg kan bidra til feilkategorisering av innhold [10].
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Emneknagg. Språkrådets termwiki
- ^ «How Do #Hashtags Affect My #SEO? | Red Crow Marketing». Red Crow Marketing (engelsk). 26. oktober 2015. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 23. november 2017.
- ^ «What Characters Can A Hashtag Include?». www.hashtags.org (engelsk). Besøkt 26. november 2018.
- ^ how do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg?]. twitter.com (23. august 2007)
- ^ Hiscott, Rebecca. «The Beginner's Guide to the Hashtag». Mashable (engelsk). Besøkt 23. november 2017.
- ^ PDP-11 assembly language
- ^ B.W.Kernighan & d.Ritchie (1978). The C Programming Language. Prentice Hall. s. 86 og 207. ISBN 0-13-110163-3.
- ^ [rfc:2811 Internet Relay Chat: Channel Management]. tools.ietf.org (April 2000)
- ^ «How to use hashtags» (engelsk). Besøkt 30. november 2018.
- ^ «What is a (#) Hashtag?». www.hashtags.org (engelsk). Besøkt 30. november 2018.
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- Emneknagg. Språkrådet
- #InPraiseOfTheHashtag. nytimes.com (2. november 2012)