WriteFreely

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

WriteFreely er en desentralisert bloggetjeneste med åpen kildekode.[1] Programvaren tillater en person å sette opp en egen bloggetjeneste på et valgfritt eget nettsted, hvor personen vil være administrator, og andre personer kan lage brukerkontoer. Disse andre brukerne kan så lage blogger, og skrive og publisere blogginnlegg.

Brukere har også alternativet om å lage anonyme innlegg som ikke tilhører noen bestemt blogg.[2] Dette gjør det mulig med diskre deling av innlegg.

Av eksisterende WriteFreely servere (instanser), hvor man kan lage brukerkontoer, er den mest kjente av disse https://write.as, som er drevet av Matt Baer, opphavsmannen til WriteFreely. En liste over andre servere kan finnes på https://writefreely.org/instances.

Historie[rediger | rediger kilde]

WriteFreely ble programmert i Go av Matt Baer i 2014, og har vært videreutviklet av Baer siden.[3]

I 2018 ble internett protokollen ActivityPub implementert i WriteFreely. Dette tillot WriteFreely servere å koble seg opp til andre tjenester som også har ActivityPub implementert, for eksempel Mastodon, og gjorde dermed WriteFreely til en del av Fødiverset.

Føderering med andre tjenester[rediger | rediger kilde]

Brukere av andre deler av Fødiverset (for eksempel en bruker på en Mastodonserver) kan følge den enkelte WriteFreely blogg og få varslinger når nye blogginnlegg publiseres. Åpner man disse varslingene, vil man se et vanlig Mastodon mikroblogg innlegg, som man så kan bokmerke, like, og kommentere på. Innlegget vil inneholde tittelen på blogginnlegget, sammen med linken til det.[4]

Brukermasse[rediger | rediger kilde]

Det finnes forskjellige kilder som måler brukermassen til WriteFreely. På grunn av tjenestens desentraliserte arkitektur, er det ingen måte å vite nøyaktig hvor mange blogger, blogginnlegg, og brukerkontoer som eksisterer. Per 4. november 2023 hadde FediDB en statistikk på totalt 537 aktive servere og 72507 brukere,[5] mens Fediverse Observer hadde statistikk som viste totalt 529 online servere og 95037 brukere.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «WriteFreely». WriteFreely. Besøkt 4. november 2023. 
  2. ^ Matt (22. april 2023). «Product Outlook: Write.as and WriteFreely». Matt (engelsk). Besøkt 4. november 2023. 
  3. ^ «About Write Freely». writefreely.org. Besøkt 4. november 2023. 
  4. ^ «Write.as - Federation Demo». video.writeas.org. Besøkt 4. november 2023. 
  5. ^ «FediDB - Fediverse Network Statistics». fedidb.org. Besøkt 4. november 2023. 
  6. ^ «Fediverse Observer checks all servers in the fediverse and gives you an easy way to find a home using a map or list.». writefreely.fediverse.observer (engelsk). Besøkt 4. november 2023.