Fès

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Medinaen i Fès
Medinaen i Fès
Medinaen i Fès gjenspeiler middelalderhovedstaden
LandMarokko Marokko
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 5. sesjon i 1981. Referansenr. 170.
Kriterium II, V
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
Eksterne lenker

Fès eller Fez[trenger referanse] er en by i Marokko. Byen har 1 160 239 innbyggere (2005), og er Marokkos fjerde største by (etter Casablanca, Rabat og Marrakech).

Byen har tre bydeler: Fes el Bali (den gamle byen, eller medinaen, som er et verdensarvsted); Fes-Jdid (den nye byen, fra 1244, som inneholder byens jødiske kvarter); og Ville Nouvelle, den moderne byen, grunnlagt av franskmennene i kolonitiden.

Utsikt over byen
Fra et av byens fargerier

Byen ligger rett ovenfor sammenløpet av elvene Oued Fès og Oued Sebou. Byen er et viktig handels- og håndverkssenter. Elven Oued Fès som renner gjennom byen brukes til kunstig vanning om sommeren. Fès og området rundt er rik på olivenlunder og frukthager. Byens næringsliv omfatter ull-, bomull- og såpeindustri; teppeindustri og våpenindustri. Den karakteristiske Fess-hatten stammer fra byen, men produksjon av hatten ble i løpet av 1800-tallet starten både i Frankrike og Tyrkia.

Byen ble grunnlagt i år 789 av kong Idiris I, og videre utbygget av sønnen Idiris II. Al-Karaouine-universitetet ble grunnlagt i 859, i tilknytning til Kairouyine-moskéen, og bidro til å gjøre byen til et senter for tro, kultur og vitenskap. Fès var Marokkos hovedstad i middelalderen, og anno 1170 kan byen ha vært verdens største.[1] Fra 1649 regjerte Alaouitedynastiet i byen og fra 1666 hersket de over hele landet herfra. Det samme dynastiet sitter fortsatt på tronen. Hovedstaden i Marokko flyttet seg flere ganger mellom forskjellige byer. Da sultan Abdelhafid i 1912 inngikk en protektoratavtale med Frankrike, mistet Fès rollen som hovedstad. Franskmennene valgte Rabat som administrasjonssenter, og Rabat vedble å være hovedstad etter uavhengigheten i 1956.

På 1500-tallet hadde byen over 800 moskeer og skal ha vært regnet som muslimenes nest helligste by. I dag har byen 130 moskeer.

Verdensarv: gamlebyen[rediger | rediger kilde]

Medinaen i Fès er trolig verdens største bilfrie byområde, og har bevart både bygninger og bystruktur fra middelalderen, da byen var hovedstad. Bygningene i området omfatter madrassaer, palass, moskéer, fontener og handelshusene kjent som «fondouk».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]