Þórisjökull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Þórisjökull
Thorisjökull glacier iceland.JPG
Geografi
OmrådeVestlig sentral-Island
Dimensjoner
Areal32 km²
Beliggenhet
Þórisjökull ligger i Island
Þórisjökull
Þórisjökull
Þórisjökull (Island)

Þórisjökull eller Thórisjökull (islandsk for «Thóris' bre») er en liten isbre og vulkan i vestlige delen av sentral-Island, sørvest av breen Langjökull. Den når opp i en høyde av 1 350 meter moh. Kaldidalur ligger i forgrunnen.

Plassering[rediger | rediger kilde]

þórisjökull befinner seg mellom breen Langjökull og skjoldvulkanen Ok i øst. «Den kalde dalen» (oversettelse av Kaldidalur) ligger mellom dem med den berømte høylandsveien med samme navn.

Vulkan[rediger | rediger kilde]

Brevulkanen Þórisjökull er en tuya fra istid (i Island fra 100 000 år til omtrent 10 000 år siden). Fjellet består for det meste av hyaloklastitter. Breen var en del av breen Langjökull sannsynligvis helt til slutten av det 18. århundre.

Det utført en del geologiske undersøkelser på Þórisjökull og Prestahnúkur- områdene i 2009 og det viser helt klart aktive vulkanske sprekker under breen som er del av det vulkanske systemet til Prestahnúkur (se lenken til Islands meteorologiske institutt).

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra navnet på trollet Þóri (fra Grettes saga) som det blir sagt bodde i hule i nærheten.

Þórisjökull sett fra vei nr. 52

Brevandring[rediger | rediger kilde]

Det er mulig å ta seg opp på breen fra det høyeste punktet på Kaldidalurveien nær den store røysen Beinakerlingin i en høyde på 720 moh.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]