Nålen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Eye of the Needle)
Hopp til navigering Hopp til søk
Nålen
orig. Eye of the Needle
Generell informasjon
SjangerThriller
Utgivelsesår1981
Prod.landBritisk
Lengde112 min.
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørRichard Marquand
ManusforfatterStanley Mann
MusikkMiklós Rózsa
SjeffotografAlan Hume
Foran kamera
MedvirkendeDonald Sutherland
Kate Nelligan
Annen informasjon
FilmselskapUnited Artists
Premiere(r)24. juli 1981 (USA)
November 1981 (Norge)
Eksterne lenker
For den danske filmen fra 1951, se Nålen (1951)

Nålen (originaltittel: Eye of the Needle) er en britisk spion-thriller fra 1981 basert på en roman av Ken Follett. Hovedrollene spilles av Donald Sutherland og Kate Nelligan. Regi er ved Richard Marquand.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Hitlers mesterspion som nesten ødela den allierte invasjonen av Normandie ved å gi tyskerne beskjed om hvor angrepet ville komme.

Faber alias Nålen (Sutherland) er en tysk spion som lever et dobbeltliv i England mens andre verdenskrig herjer. Hans oppdrag er å avsløre de alliertes planer for invasjonen av Frankrike, D-dagen. Tilnavnet har han selvfølgelig fått pga sin effektive håndtering av uforutsette hindringer – han er ikke sen om å stikke hull på det som måtte gå i hans vei med sin skarpe kniv. Parallelt følger vi livet til et ungt par, som på sin bryllupsdag forulykket under en hasardiøs biltur, med brudgommens bein som innsats. Ute av stand til å takle samfunnet som invalid har han overtalt sin hustru Lucy til å leve i total isolasjon på en øy i Skottland.

På vei tilbake til Tyskland havner Faber som skipbrudden på nettopp denne øya, hvor han etterhvert blir venn med Lucy. Ensom og hånet av sin bitre og invalide ektemann, faller Lucy for den gåtefulle fremmede, uten å vite at han er en forræder fast bestemt på å forhindre invasjonen på D-dagen. Men etter hvert som lidenskapen mellom dem bryter fram, oppdager Lucy den brutale sannheten.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]