Evenesdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Evenesdalen
Evenesdal sett fra Satertindrasta
LandNorges flagg Norge
Kart
Evenesdalen
66°56′38″N 15°24′07″Ø

Skolehuset i Evenesdalen

Evenesdalen er en liten sidedal til Saltdal og strekker seg ca. 10 kilometer fra Svarventunellen og innerst i dalen.

Dalføret ligger 35 km fra Rognan sentrum, og 10 km øst for Røkland.

Det har vært fast bosetning i dalen siden midten av 1800-tallet, på begynnelsen av 1900-tallet bodde det på det meste over 100 mennesker her, medregnet gårdene på Myrland og Storengan. De fleste har livnært seg på gårdsdrift opp igjennom tidene, men det har også vært mølledrift i enkelte av vassdragene. I dag er det bare i underkant av 30 fastboende, og det er bare noen få gårder som fortsatt er i drift. De resterende yrkesaktive pendler til jobber nede i bygda, eller nærliggende bysentra.

Evenesdalen ligger tett innpå Junkerdal nasjonalpark og er et ypperlig utgangspunkt for turer på fjellet, både sommer og vinter. Man kan ta fatt på de T-merkede rutene fra skolehuset nederst i dalen, eller man kan velge å kjøre helt inn til Storeng fjellgård som er en privateid ubetjent turistforeningshytte. Du kan fra begge disse innfallsportene følge T-rutene til Balvatnet (Coarvi-hytta) i nord over Storfjellet (Saltdal), til Skaiti (Trygvebu) via Storengdalen i øst eller Junkerdalen.

Et annet godt alternativ er å gå rundt Sjurfjellet eller bestige Satertind som en dagsmarsj, eventuelt prøve ut fiskelykken i de forskjellige vannene i gangavstand fra veien. I tillegg er det rikelig med bær og sopp av forskjellige slag.