Eva Nordsveen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eva Nordsveen
BeskjeftigelseInteriørarkitekt, kunsthåndverker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Eva Nordsveen var en norsk interiørarkitekt og kunsthåndverker.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter andre verdenskrig var Nordsveen ansatt som sjef for designavdelingen i møbel- og arkitektfirmaet Von der Lippe i Oslo, som ble eid av grunnleggeren Jens von der Lippes datter Gudrun Collett.[1]

Etter krigen skjenket det norske folk eiendommen «Lysebu» i Oslo som gave til det danske folk, i takknemlighet for danskenes hjelp og støtte i okkupasjonsårene. Det var arkitekt Magnus Poulsson som utarbeidet planene for de strukturelle ombygningene av anlegget, mens planene for innredningen ble utarbeidet av Nordsveen og Gudrun Collett i fellesskap.[2] Collett var motstandskvinne under andre verdenskrig, og stod sentralt i arbeidet med å samle inn penger til en takknemlighetsgave til danskene.

I samarbeid med arkitekt Karen Brochmann tegnet Nordsveen interiøret til Maison de Norvège, Norges hus, i Cité internationale universitaire de Paris.[3] Selve bygget ble tegnet av arkitekt Reidar Lund.[3] Bygningen ble bekostet av Île-de-France-regionen og det norske utenriksdepartementet, og ble innviet i 1954.[3]

Nordsveen var også med i teamet som utarbeidet tekstiler til Norges NATO-ambassade i Paris (1954), i samarbeid med tekstilkunstneren Birgit Wessel og veveren Elise Jakhelln.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nunnes stol på kongeskipet». Dalane Tidende. Eigersund. 2. september 2009. «(--) det var sjefen hennes i møbel- og arkitektfirmaet Von der Lippe som fant navn til stolen. – Eva Nordsveen var en fabelaktig sjef og jeg var hennes assistent.» 
  2. ^ «Danskehytten Lysebu er nå ferdig». www.nb.no. Hamar Stiftstidende (1929–1959). 11. september 1947. Besøkt 6. november 2022. 
  3. ^ a b c «Studenterhuset i Paris åpnes i morgen – Reidar Lund har vært arkitekt for det flotte bygget.». Drammens Tidende (Drammen: 1845–1960). 29. mars 1954. s. 6. 
  4. ^ Tone, Rasch (13. februar 2020). «Birgit Wessel». Store norske leksikon. Besøkt 6. november 2022. «Birgit Wessel hadde mange oppdrag både for det offentlige og det private. Ved flere anledninger samarbeidet hun med arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson. Hun leverte blant annet tekstiler til Kongeskipet Norge (1947–1948), gardiner og møbeltrekk til Oslo Rådhus (1950), møbeltrekk til Sikkerhetsrådets sal i FN-bygningen i New York (1951), gulvteppe til Skaugum (1951) og tekstiler til Norges NATO-ambassade i Paris (1954) i samarbeid med vever Elise Jakhelln og interiørarkitekt Eva Nordsveen.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata