Eustheniidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eustheniidae
Eustheniidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eustheniidae
Tillyard, 1921
Norsk(e) navn:
Hører til: steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 19 i verden
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: Australia, New Zealand, Chile
Delgrupper:

Eustheniidae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve). Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Selv om de voksne har fire vinger er de ikke særlige dyktige flygere og finnes sjeldent langt fra stedet de levde som nymfe.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store steinfluer, opptil 65 mm i vingespenn, nymfene opptil 50 mm lange. De voksne er kraftige og ofte ganske kontrastrikt fargede i lysgrønt, gulbrunt og svart. Beina, særlig bakbeina, er kraftige. Hos kortvingede individer er forvingene gjerne harde og hornaktige. Forvingene er rødlige i alle fall et stykke langs framkanten. Bakerst har de to svært robuste haletråder som er omtrent så lange som bakkroppen. Nymfene er brunlige, langstrakte, jevnbrede. Hodet er stort, litt bredere enn pronotum, med ganske små fasettøyne. Antennene er omtrent så lange som hode + thorax. Thorax er langstrakt, de ulike leddene godt skilte. Beina er forholdsvis lange og slanke. Bakkroppen er lang og tverrbred, på undersiden med trådformede gjeller på de fem eller seks fremste leddene. Bakerst har de to haletråder som er noe kortere enn bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Eustheniidae lever som nymfer på stein- og grusbunn i rasktflytende bekker og elver. Nymfene er rovdyr, men vokser langsomt og bruker 2–3 år på utviklingen. De voksne kan påtreffes over en periode på flere måneder, og kan spise av råtten ved eller på blomster. Noen flyr bra, andre er klumsete flygere, kortvingede former finnes hos mange av artene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Cosmioperla-artene blir noen ganger regnet til Stenoperla.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]