Europatouren i golf for menn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Europatouren i golf for menn (engelsk: PGA European Tour) er den viktigste turneringsserien (touren) i golf i Europa, og regnes som den nest viktigste i verden etter PGA-touren. Europatouren fikk sin oppstart i 1971 og arrangeres av organisasjonen PGA European Tour, som også arrangerer Challenge-touren og European Seniors Tour.

De fleste turneringene på Europatouren holdes i Europa, men i de senere år har touren vokst til andre deler av verden, utenom Nord-Amerika.

Vinneren av pengelisten på Europatouren, Order of Merit, tildeles Harry Vardon Trophy.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Organisasjonens hovedkvarter ligger ved golfklubben Wentworth Club i Surrey i England. Organisasjonen vokste ut fra britiske Professional Golfers' Association i 1984, og er en interesseorganisjon for de profesjonelle spillerne. Denne interessen ivaretas ved at styret består av 12 aktive og tidligere aktive spillere. Organisasjonen drives som et selskap i form av Company Limited by Guarantee.

I tillegg til å bestyre de tre europeiske herretourene, er organisasjonen også medarrangør av Ryder Cup.

Sesongkalenderen[rediger | rediger kilde]

Europatoursesongen strekker seg fra november til oktober. Det er små forandringer fra sesong til sesong. Turneringene bytter av og til bane, og nokså ofte navn (spesielt når de får ny sponsor), men de fremste turneringene har faste og tradisjonelle plasser på kalenderen, og dette fastlegger sesongens rytme.

Kalenderen inkluderer tre turneringer som arrangeres sent i det foregående år. Alle turneringene frem til mars finner sted utenfor Europa, og de fleste av disse har offisiell status også på andre tourer. Alle de fire major-turneringene er offisielle arrangementer på Europatouren, og det samme gjelder for de tre individuelle mesterskapene i World Golf Championships, og de fleste av disse turneringene finner sted i USA. Fra rundt slutten av mars spiller touren hovedsakelig i Europa, og disse turneringene har som regel større premiepotter enn de som arrangeres andre steder (bortsett fra USA). Det er mye større variasjon i premienivået mellom turneringene på Europatouren enn på PGA-touren. Sesongen avsluttes med Volvo Masters Andalucia, motstykket til The Tour Championship på PGA-touren, som vanligvis berammes til å slutte den siste søndagen i oktober.

Nordmenn på Europatouren[rediger | rediger kilde]

Følgende nordmenn har spilt fast på Europatouren:

I tillegg har følgende spillere deltatt i én eller flere turneringer:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Profesjonell golf - Verdensranking - Order of Merit - World Golf Hall of Fame - FedEx-cupen Golfballmini.jpg

Profesjonelle tourer
PGA-touren: mennkvinnersenior
Europatouren: mennkvinnersenior
Andre tourer: AsiatourenAustralasiatourenJapantourenSunshine-touren
Amerikatourer: CanadatourenChallenge-tourenKorn Ferry-tourenLatinamerikatouren

Major-turneringer
Menn: The MastersUS OpenThe OpenPGA Ch'ship
Kvinner: ANA InspirationUS OpenPGA Ch'shipEvian Ch'shipBritish Open

Organisasjoner
EGALPGANGFNPGAR&AThe PGAUSGAUSPGA

´´ Golf: Hovedartikkel · Portal · Kategori