Eukritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et stykke eukritt fra meteoritten Millbillillie.

Eukritt', også kalt basalt-akondritt, er den tallrikeste[1] undergruppen av HED-meteorittene, en type meteoritter av akondritt (det vil si uten kondruler). Eukrittene er antatt å stamme fra overflaten til asteroiden 4 Vesta, som i teleskop synes å ha en ganske lik struktur som eukrittene funnet på jorden. Mens dogenittene er sammensatt av magmatiske bergarter av dypbergartopprinnelse, som langsomt har festet seg dypt inne i Vesta's skorpe for å forme ganske store krystallkorn, så er eukrittene magmatisk omformet på overflaten med dertil hørende finere kornstruktur, akkurat som de overflate-vulkanske bergarter på jorda. de minner om basalt og er trolig de meteorittene som likner mest på jordas egne bergarter.

I motsetning til basaltene på jorda inneholder eukrittene mye jern-nikkel (FeNi), snarere enn oksiderte jernmineraler som magnetitt (Fe3O4).

Innholdet er primært ulike blandingsforhold av kalsium, ulike pyroksener, plagioklas og pigeonitt. I tillegg kan de ofte inneholde kromitt, ilmenitt og troilitt. Noen eksemplarer minner om gabbro av utseende og tekstur, kanskje på grunn av dannelse i et plutonisk magmakammer.

En kjent eukritt er Millbillillie-meteoritten fra Western Australia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ M.J. Drake, «The eucrite Vesta story» i Meteoritics and Planetary Science, nr 36, 2001, side 501-513.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]