HED-meteoritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

HED-meteoritter er en undergruppe av akondritter, det vil si meteoritter uten kondruler. HED står for «HowardittEukrittDiogenitt». Disse akrondittene kommer trolig alle fra et differensiert foreldrelegeme - asteroiden 4 Vesta, og opplevde omfattende vulkansk påvirkning, ikke ulik differensieringen fra vulkanbergarter funnet på jorden. På grunn av dette ligner de på terrestriske vulkanbergarter.[1]

Det finnes 40 distinkte medlemmer av HED-meteoritt-gruppen, av totalt 65 akondritter, så dette er den vanligste typen akondritter som er funnet på jorden.

Diogenittene antas å stamme fra dybden av skorpen til asteroiden 4 Vesta. De er sammensatt av magmatiske dypbergarter fra Vesta's indre, mens eukritter er magmatiske HED-akondritter med finere korn som stammer fra Vesta's overflate. Howarditter er breksje-aktige blandinger av diogenitt og eukritt, og har ikke egne bestemmende sammensetninger utover å være blandingstilfeller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2009-10-12. Besøkt 26. mai 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

asteroidestubbDenne asteroiderelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.