Etgar Keret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Etgar Keret
Etgar-keret-photo-by-moti-kikayon.jpg
Født20. august 1967[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (53 år)
Ramat GanRediger på Wikidata
Ektefelle Shira GeffenRediger på Wikidata
Utdannet ved International Writing Program, Universitetet i Tel AvivRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skribent, manusforfatter, dramatiker, pedagog, filmregissør, lyriker, skuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Israel, PolenRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av Ordre des Arts et des Lettres, Sapir-prisen (2019), Newman Prize (2012), Prime Minister's Prize for Hebrew Literary Works (1996), Jewish Quarterly-Wingate Prize (2008)Rediger på Wikidata
Signatur
Etgar Kerets signatur

Etgar Keret (hebraisk: אתגר קרת; født 20. august 1967) er en israelsk forfatter og filmregissør. Han er oppvokst i Tel Aviv i en familie der foreldrene er Holocaust-overlevende, søsteren ortodoks jøde og broren formann for en forening som vil legalisere marihuana i Israel. Keret har gitt ut åtte bøker i Israel, inkludert ei barnebok og to tegneserier. I tillegg har han skrevet en musikal og laget en spillefilm. Han er ansatt ved og underviser ved Tel Aviv University Film School.

Kerets noveller blir lovprist både i hjemlandet og utlandet. Han har fått bøkene sine oversatt til mange språk, og det er laget rundt 50 kortfilmer som er basert på novellene hans.

I Israel er Keret de unges forfatter, en som skriver deres språk, og stilen hans blir visstnok stadig imitert. Av en israelsk dagsavis har novellesamlingen Missing Kissinger blitt med i kåringen av de femti viktigste israelske bøkene noensinne. I Norge har et utvalg av novellene hans kommet ut under tittelen Bussjåføren som ville være Gud (2004), som også er tittelen på en av novellene. Om å skrive noveller i Israel i dag har Keret sagt et sted: «Hvis jeg vil berøre noen, så må jeg skrive om livet. Og det er bare slik at i det daglige livet er ikke den første tanken vi har om morgenen at vi må forlate de okkuperte territoriene. Det er heller at noen har stjålet bilen din eller at kjæresten din gikk fra deg.»

Bøker utkommet på norsk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id keret-etgar, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000029345, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID c4e713a21bad4845bbdaff3ce764e046, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 35403, besøkt 9. oktober 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]