Etah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 78°19′N 72°38′V Etah er en fraflyttet bygd i Qaanaaq kommune nordvest i Grønland. Den ligger innerst i Smithsundet, på Grønlands vestligste nes, Kap Alexander.

Da den var bebodd var den den nordligste bebodde bosettingen i verden, men det harde klimaet her, med nesten konstant iskald nordavind, har gjort at bygda nå ikke lenger er bebodd; innbyggerne har flyttet lenger sør. Bygda hadde også en liten butikk da den var bebodd, den er nå selvsagt nedlagt.

Det finnes fortsatt beboelige hytter her, så det hender at noen bor her på sommers tid. Mot vest, utenfor Etah er havet vanligvis frosset igjen fra oktober til juli, og den kanadiske Ellesmereøya er kun 50 km unna. Dette gjør at jaktturer dit gjerne kan starte herfra. Det er gode jaktforhold her, særlig etter hvalross og isbjørn. Det finnes også flokker med moskusfe i området.

I 2006 ble det funnet et langhus fra Dorsetkulturen i Etah; det hittil største langhuset som er funnet på Grønland.[1] Langhuset er 41,5 meter langt, nesten like langt som langhuset på Hringariki i Hønefoss. Langhuset har 3 ildsteder. Utgravingen er et resultat av et samrbeid mellom Grønlands Nationalmuseum og Arkiv og amerikanske museumsfolk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stort Dorset-langhus fundet ved Etah». Grønlands Radio. 16.08.2006. Besøkt 09.09.2007.