Erot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amorinene har lagt sine piler og buer fra seg (i nedre billedkant) på Francesco Albanis «Danza degli amorini» (ca. 1620-1630; Pinacoteca di Brera, Milano).

En erot er i gresk mytologi en mangfoldiggjort Eros, tilsvarende amorin eller cupido i romersk mytologi, en mangfoldiggjort Amor. Disse smågudene opptrer både alene og i flokk, og fremstilles i billedkunsten som putti, små bevingede gutter, og gjerne utstyrt med Amors pil og bue.

Disse mangfoldiggjorte kjærlighetsgudene var vanlig i utsmykninger på romersk tid, men gikk ut av bruk med kristendommens komme. Først i renessansen ble de hentet frem igjen, hvoretter deres popularitet nok har variert, men de har siden vært i bruk.

Eroter er ofte ifølge med kjærlighetsguddinnen, hva enten hun kalles Afrodite eller Venus. Allerede i Pompeiis veggmalerier finner vi henne med et følge av eroter.

Men de små kjærlighetsgudene opptrådte også på egen hånd, for eksempel i bryllup:

Eroter, nereide og hippocampus, i bryllupet mellom Poseidon og Amfitrite, som vist i denne relieffrisen fra siste halvdel av 100-tallet f.Kr. (Glyptotheket i München).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]