Ernst von Dobschütz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ernst von Dobschütz
Ernst-vd-12-1922.jpg
Født9. oktober 1870[1]
Halle (Saale)
Død20. mai 1934[1] (63 år)
Halle (Saale)
Utdannet ved Universitetet i Leipzig, Humboldt-Universität zu Berlin, Friedrich-Schiller-Universität Jena, Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Beskjeftigelse Kirkehistoriker, teolog, universitetslærer
Parti Deutschnationale Volkspartei
Nasjonalitet Tyskland, Polen
Medlem av Akademie gemeinnütziger Wissenschaften
Utmerkelser Æresdoktor ved Uppsala universitet (1932)[2]

Ernst von Dobschütz (født 9. oktober 1870 i Halle, Schlesien i Tyskland, død 20. mai 1934) var en tysk teolog, litteraturkritiker, forfatter av flere bøker og professor ved universitetene i Halle, Breslau og i Strasbourg. Han har også holdt flere foredrag i mange andre land, blant annet i USA og Sverige.

Dobschütz ble født inn i en adelsfamilie i Schlesien. Han var sønn av den prøyssiske obersten Adalbert von Dobschütz de Basse-Schlesien og hans andre kone Anna, baronesse von Seckendorff. Hans eldre halvbror (fra farens første ekteskap) var den prøyssiske generalen Carl von Seckendorff. I 1888 begynte Dobschütz på sine teologiske studier ved Universitetet i Leipzig under ledelse av professorene Franz Delitzsch og Christoph Ernst Luthardt. I 1910 ble Dobschütz utnevnt til professor ved Universitetet i Breslau og i 1913 aksepterte han en invitasjon til å forelese ved universitetet i Halle, hvor han underviste frem til sin død i 1934, med unntak av årene 1913 og 1914, da han underviste ved Harvard University i Massachusetts, USA. Dobschütz var medlem av det tyske politiske partiet National People's Party fra 1919 og frem til dette partiets oppløsning i 1933.

Dobschütz ble utnevnt til æresdoktor ved Uppsala universitet i 1932.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]