Erling Kroken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erling Kroken
Simon Slåttvik and Erling Kroken 1952 (cropped).jpg
Født12. november 1928Rediger på Wikidata
Død5. oktober 2007Rediger på Wikidata (78 år)
Beskjeftigelse SkihopperRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Erling Kroken (født 12. november 1928 i Nedre Sigdal, død 5. oktober 2007 i Bærum). I bokverket Norske Skiløpere (Erling Ranheim 1955) er Erling Kroken omtalt "som en av de beste norske skihopperne etter krigen". Han ble norgesmester i skihopping i Narvik i 1951, der han satte bakkerekord i Fagerlibakken med 78,5 meter. Han ble nummer 11 sammenlagt i den første Hoppuka i 1953, og vant historiens andre hoppukerenn i Schattenbergbakken i Oberstdorf 4. januar. Asgeir Dølplads vant det første rennet i Garmisch, Sepp Bradl det tredje i Innsbruck og Halvor Næs det siste i Bischofshofen.

I VM i Falun i 1954 ble han nummer 7 og var med det tredje best av de norske. Kjell Knarvik ble nummer fire og Torbjørn Falkanger kom på delt femteplass. VM-rennet i Källviksbacken i Falun var Norges første store nederlag i skihopping, men det gikk flere sesonger før skiledelsen ville innse at vi var akterutseilt. Erling Kroken deltok i den sveitsiske hoppuka i 1955 (8.-plass i Unterwasser). Han kvalifiserte seg også for den norske hopptroppen til OL i Cortina 1956 og var sammen med Sverre Stallvik den beste av nordmennene under trening i "Italiabakken". Ledelsen satte imidlertid Kroken ut av laget. Stallvik kom inn som reserve for Arnfinn Bergmann og ble beste nordmann på en beskjeden 9.-plass.

Erling Kroken la som de andre norske hopperne om til mer aerodynamisk teknikk og svev etter 1956. I 1958 var han blant de åtte hopperne som ble forhåndspåmeldt til VM i Lahtis. Imidlertid ble han bare nummer 11 i NM i Midtstubakken rett før avreise og var ikke blant de fem som fikk reise til Finland. 1958 ble hans siste sesong.

Erling Kroken vant storrennene i Skuibakken i 1951 og 1955. Han betegnes som "Norges første krafthopper" og satte en rekke bakkerekorder. Mest berømt er hans 86 meter i Vikkollen i Mjøndalen i 1951. Etter sin aktive karriere var Erling Kroken en populær trener for kombinertløperne i Bærum gjennom flere tiår.

Han var bosatt i Bærum fra 1953 og til sin bortgang. Av yrke var han skogbestyrer.

Erling Kroken er portrettert i boka "Erling Kroken Storhopperen fra Vadsroa". (Hans L. Werp/Nedre Sigdal IF 2014). Her er også Krokens versjon av den såkalte "Cortina-affæren" gjengitt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personDenne person- og sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.