Kystdroneflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Eristalis abusiva)
Jump to navigation Jump to search
Eristalis abusiva
Kystdroneflue
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eristalis abusiva
Collin, 1931
Norsk(e) navn: kystdroneflue
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: fuktige områder
Utbredelse: nordlige Palearktis
utbredt langs kysten i Norge.

Kystdroneflue (Eristalis abusiva) er en middelsstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt langs kysten i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-12 mm), kraftig, gul og svart blomsterflue. Den er en av de mindre dronefluene (Eristalis spp.). Den er svært lik på liten droneflue (Eristalis arbustorum), men kan skilles fra denne på at antennebørsten har svært korte hår. Kroppen er kort og bred, kledt med ganske lange, lyse, oppstående hår som ikke er påfallende tette. Fasettøynene er tett kledt med ikke spesielt lange, gule hår. Thorax er nesten kvadratisk, tydelig bestøvet, matt. Scutellum er grågult. Bakkroppen har firkantede, gule sideflekker på de tre første leddene. Beina er gule og svarte, slanke og nokså korte. Vingene er klare med et svakt brunskjær, med antydning til et brunt tverrbånd i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den finnes i sumper og andre våtmarker, gjerne på saltenger ved kysten. Larven lever i mudder og slam – den har et tøyelig ånderør på bakkroppen som den bruker til å ta opp luft. De voksne fluene flyr i mai-september og besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det nordlige Palearktis østover til Stillehavet. I Norge er den utbredt langs kysten over hele landet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Nielsen, Tore R. 1999. Check-list and distribution maps of Norwegian hoverflies with description of Platycheirus laskai nov. sp. (Diptera, Syrphidae). NINA Fagrapport 035. Norsk institutt for naturforskning.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]