Enhet 61398

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Enhet 61398 (kinesisk: 61398部队, pinyin: 61398 Bùduì) er den gjengse betegnelsen på en påstått cyberwar-enhet i Folkets frigjøringshær i Folkerepublikken Kina, som skal beskjeftige seg med spionasje og med sabotasje av computersystemer, fortrinnsvis i USA. Enheten skal ha blitt etablert senest 2002.

Den amerikanske regjering har klaget over denne virksomheten, som den mener ikke bare er rettet mot amerikanske offentlige og militære systemer, men også mot viktige mediehus (f.&eks. The New York Times, The Wall Street Journal) og selskaper (f.eks. General Motors, Westinghouse Electric, US Steel, Alcoa Inc, Allegheny Technologies, SolarWorld) og US Steelworkers Union. Amerikanerne mener å kunne påvise at virksomheten ledes fra en 12-etasjes bygning i eller nær Datong-gaten 208 i bydistriktet Pudong i Shanghai,[1][2] og at det finnes minst 20 standplasser for virksomheten i Kina.

Ifølge det amerikanske sikkerhetsselskapet Mandiant, som utarbeidet en offentlig rapport om virksomheten i 2013, sorterer Enhet 61398 under det 2. byrå av det 3. departement av generalstabsdepartementet i Folkets frigjøringshærs ledelsesstruktur, på kinesisk 总参三部二局.[3]

Den 19. mai 2014 kunngjorde USAs justisdepartement at en føderal Grand Jury hadde siktet fem kinesiske offiserer for tyveri av konfidensiell forretningsinformasjon og intellektuell eiendom fra amerikanske selskaper og for å ha infisert deres datasystemer med malware.[4][5] De fem som ble beskyldt for dette, var Huang Zhenyu, Wen Xinyu, Sun Kailiang, Gu Chunhai og Wang Dong.

Kina avviser at deres forsvar bedriver slik hacking.[6][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]