Enebakk bygdetun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enebakk bygdetun
LandNorges flagg Norge
Kart
Enebakk bygdetun
59°45′40″N 11°09′04″Ø

Enebakk bygdetun ligger i Kirkebygda i Enebakk kommune og ble åpnet i 1948.

Bygdetunet ligger sentralt midt i Enebakk og er omgitt av kulturminner, med Enebakk kirke som et midtpunkt. Tunet består i dag av 4 hus som er flyttet hit fra andre gårder i bygda. Bygninger, inventar og redskap gir et innblikk i hvordan husliv og hverdagsliv kunne være på en middels stor gård i Enebakk på slutten av 1800-tallet.

Enebakk bygdetun eies av Enebakk kommune, men de fleste forbinder nok helst tunet med Enebakk historielag. Flere av historielagets stiftere var sterkt involvert i prosessen frem mot åpningen av tunet i 1948, og laget har alltid hatt ledervervet i det mangeårige bygdetunutvalget (1948–2003).

Siden 1997 har Enebakk historielag hatt driftsansvaret for tunet alene, gjennom en avtale med kommunen. Det tradisjonelle bygdetunutvalget ble nedlagt i 2003, men gjenoppsto i 2006 som en egen bygdetungruppe direkte underlagt styret i Enebakk historielag.

Enebakk historielag arrangerer omvisning på tunet fire søndager i sommerhalvåret, og det holdes Olsokgudstjeneste her årlig. Den tradisjonelle bygdedagen i Enebakk arrangeres på bygdetunet i september hvert år.

Litteratur[rediger | rediger kilde]