En fare for samfundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En fare for samfundet
orig. En fare for Samfundet
En fare for samfundet
Valdemar Psilander
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landDansk
Utgivelsesår1918
Lengde1 t 5 min.
SpråkStum (Danske mellomtitler)
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegissørRobert Dinesen
ManusforfatterMogens Falck
SjeffotografSophus Wangøe
Foran kamera
MedvirkendeValdemar Psilander
Gerd Egede-Nissen
Philip Bech
Ingeborg Spangsfeldt
Annen informasjon
FilmselskapNordisk Films Kompagni A/S
Premiere(r)28. januar 1918
(Danmark)
Eksterne lenker

En fare for samfundet (dansk: En Fare for Samfundet) er en dansk stumfilm fra 1918 i regi av Robert Dinesen.[1] Manuset ble skrevet av Mogens Falck.[1] To norske skuespillere, Gerd Egede-Nissen og Thorleif Lund, er med.[1]

For det moralsk strenge USA og Russland ble det spilt inn en tragisk avslutning på filmen, som tilmøtekom deres moralsyn om at en synder og brannstifter som Sheldon ikke kunne finne ny lykke uten å ha sonet sin straff. I denne avslutningen omkommer professoren, som jages av politiet, i en brennende låve under sin siste brannstiftelse.[2][1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Den respekterte kirurgen, professor William Sheldon, har blitt enkemann etter bare seks måneders ekteskap. Når han holder sorgandakt ved en blomsterpyntet kiste i sitt hjem, snakker en mann til ham. Han kaller seg John Payne og spør den berømte legen om han kan hjelpe datteren Alice, som lider av alvorlige problemer med luftrøret. Sheldon følger med Payne og redder i siste øyeblikk Alice fra kvelningsdøden gjennom et kirurgisk inngrep. Når Sheldon kommer hjem står hans hus i fyr og flamme. Ett av lysene ved kisten hadde falt overende og antent, slik at hele huset til slutt stod i brann. Sheldon lider deretter av et alvorlig nervesammenbrudd og henfaller til vanvidd. Minnet av den brennende kisten med den døde hustruen inni har utløst en tvang i ham til selv å bli pyroman og stadig stifte branner.

Etter å ha mottatt psykiatrisk behandling i Jungs klinikk i ett år, oppholder han seg på et sanatorium for etterbehandling. Der treffer han Alice, som han reddet livet til og som nå er helt restituert. Mellom Alice og hennes livredder utvikler det seg váre bånd. Alice må innse at hennes professor ennå ikke har kommet så langt som henne og lider av alvorlige forstyrrelser. Sheldon rømmer en dag fra sanatoriet og begynner på ny å leke med ilden. Når han blir fanget, blir han innesperret som håpløst tilfelle i Jungs klinikk. Sheldon setter fyr på rommet sitt og stikker av.

Takket være Alices uselviske hengivenhet og selvoppofrende kjærlighet blir han befridd fra sine sjelekvaler og helt restituert. Med sin fremtidige hustru og hennes far ved sin side begir William Sheldon seg ut på en lang sjøreise for endelig å bli kvitt spøkelsene fra fortiden.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Valdemar Psilander - William Sheldon, professor
  • Gerd Egede-Nissen - Alice Payne
  • Philip Bech - John Payne, millionær, Alices far
  • Ingeborg Sprangsfeldt - Sykepleierske
  • Thorleif Lund - Professor Jung
  • Axel Mattsson - Politibetjent
  • Moritz Bielawski
  • Franz Skondrup

Merknader[rediger | rediger kilde]

Filmen er bevart og kan beskues i DFIs filmdatabase.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d En Fare for Samfundet i DFIs filmdatabase
  2. ^ Schwarzer Traum und weiße Sklavin. Deutsch-dänische Filmbeziehungen 1910–1930, s. 156

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]