En dame med erfaring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
En dame med erfaring
orig. Hold Your Man
En dame med erfaring
Generell informasjon
SjangerRomantisk drama
Prod.landUSA
Lengde89 min[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørSam Wood
Manusforfatter
Produsent
  • Sam Wood
  • Bernard H. Hyman (ukreditert)
Komponist
SjeffotografHarold Rosson
KlipperFrank Sullivan
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
FilmselskapMetro-Goldwyn-Mayer
Premiere(r)
  • 7. juli 1933 (1933-07-07) (USA)
Budsjett266 000 dollar[2]
Totalomsetning1 073 000 dollar[2]
Eksterne lenker

En dame med erfaring (originaltittel: Hold Your Man) er en amerikansk romantisk dramafilm fra 1933, regissert av Sam Wood og produsert av Metro-Goldwyn-Mayer. I hovedrollene spiller Jean Harlow og Clark Gable. Filmen handler om en hardkokt kvinne som forelsker seg i en småsvindler. Manus er skrevet av Anita Loos og Howard Emmett Rogers.

Handling[rediger | rediger kilde]

Promobilde med Clark Gable og Jean Harlow.

Eddie Hall (Clark Gable) og partneren Slim (Garry Owen) er småsvindlere. En dag ender Eddie opp i leiligheten til Ruby Adams (Jean Harlow), mens han flykter fra politiet. Hun bruker menn for å forsørge seg og har et kvikt svar på de fleste av Eddies kommentarer. Til tross for at hun spiller fullstendig uinteressert i ham, blir hun skuffet da han forlater leiligheten uten å si noe. Ruby tar med seg beileren Al Simpson (Stuart Erwin) på en nattklubb som Eddie nevnte. Etter å ha vært der flere ganger, treffer hun til slutt Eddie og ender opp i leiligheten hans. De to blir avbrutt da Slim og Eddies gamle flamme Gypsy Angecon (Dorothy Burgess) kommer innom. Ruby og Gypsy havner i et lite slagsmål, før Eddie og Ruby tilbringer natten sammen.

Neste morgen kommer Slim på nytt innom, sammen med en venn, og har en plan om et ran. Eddie går med på det, til tross for at Ruby prøver å advare ham. Han ender opp med å bli arrestert og tilbringer 90 dager i fengsel. Da Eddie slipper ut igjen får han og Slim Ruby med på å svindle Aubrey C. Mitchell (Paul Hurst), en av hennes beundrere. Han er gift og Eddie skal spille broren til Ruby som tar dem fersken når de kysser. Eddie klarer ikke å vente og ødelegger planen. Aubrey forstår at han var i ferd med å bli lurt og truer Eddie, som slår ham rett ned. Eddie innser at han har følelser for Ruby og foreslår at de skal gifte seg. På vei hjem etter å ha hentet vielsesattesten, ser de en gruppe mennesker utenfor bygget til Eddie og finner ut at Aubrey døde. Eddie rømmer, men Ruby blir arrestert og dømt til to år på et forbedringsanstalt.

Ruby tilpasser seg det nye livet så godt hun kan, til tross for at en av hennes romvenninner er Gypsy. Etter hvert finner hun ut at hun er gravid, men har ingen mulighet til å kontakte Eddie. Da Gypsy har sonet ferdig, gjør hun det klart at hun har tenkt å ta opp igjen kontakten med ham. Al har funnet ut hvor Ruby er og tilbyr seg å gifte seg med henne, noe som også ville gitt henne prøveløslatelse, men hun avslår. I mellomtiden har Gypsy innsett hvor mye Ruby betyr for Eddie og vil hjelpe ham å treffe henne. Ettersom han fortsatt er etterlyst av politiet, går han på besøk på forbedringsanstaltet som broren til en annen innsatt. De ansatte fatter imidlertid mistanke og varsler politiet. Faren til en av de innsatte er prest og Eddie og Ruby gifter seg i all hast før han blir arrestert. Da Eddie slipper ut av fengsel noen år senere blir han møtt på togstasjonen av Ruby og deres sønn. Hun forteller at de tre skal flytte til Cincinnati, der Al har skaffet en jobb til Eddie.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Ukrediterte roller

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde arbeidstitlene Black Orange Blossoms og He Was Her Man, før valget til slutt falt på Hold Your Man.[3] Ettersom rollefigurene Eddie Hall og Ruby Adams åpenbart har hatt sex utenfor ekteskapet, krevde sjefen for Metro-Goldwyn-Mayer, Louis B. Mayer, at Ruby måtte straffes for sine umoralske handlinger. Ruby havner derfor på et forbedringsanstalt og gifter seg med Eddie mot slutten av filmen.[4] I filmen vies de av en afroamerikansk prest, men i en alternativ versjon, som ble vist i Sørstatene, blir de viet av en hvit prest.[5]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen ble negativt mottatt av kritikerne, men Gable og Harlow fikk ros for deres innsats.[6] Frank S. Nugent i The New York Times roste både Woods regi og hovedrolleinnehaverne, men syntes «den plutselige overgangen fra hardkokt, vittig romanse til sentimental anger gir et sjokk».[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stenn, David (1993). Bombshell: The Life and Death of Jean Harlow (engelsk). Doubleday. s. 261. ISBN 978-0385421577. 
  2. ^ a b The Eddie Mannix Ledger (engelsk). Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study. 
  3. ^ «Hold Your Man» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 2016-10-25. 
  4. ^ Landazuri, Margarita. «Articles for Hold Your Man (1933)» (engelsk). Turner Classic Movies. Arkivert fra originalen 2016-08-13. 
  5. ^ Stenn, David (1993). Bombshell: The Life and Death of Jean Harlow (engelsk). Doubleday. s. 180–181 (bildeseksjonen). ISBN 978-0385421577. 
  6. ^ Golden, Eve (1991). Platinum Girl: The Life and Legends of Jean Harlow (engelsk). Abbeville Press. s. 122. ISBN 978-1558592148. 
  7. ^ Nugent, Frank S. (1. juli 1933). «A Lesson in Love.». The New York Times (engelsk). Arkivert fra originalen 2017-05-08. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]