Emaljeverket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Emaljeverket var et norsk industriforetak som blant annet er kjent for Evalet badekar, Evalet vaskemaskin og Evalet kjøkken. Emaljeverket ble grunnlagt i 1933 og bestod som eget selskap til det fusjonerte med Nordia og dannet Norema i 1970. På det meste hadde foretaket 450 ansatte.

Emaljeverket A/S ble registret som aksjeselskap den 17. november 1933 med en aksjekapital på kr. 100 000. Ingeniør Gregers Kure var nyutdannet ingeniør fra ETH i Zürich og sammen med Rolf C. Odner, grunnla han Emaljeverket. Mesteparten av startkapitalen kom fra direktør Per Kure, far til Gregers Kure. Rolf C. Odner var bedriftens daglige leder, og ingeniør Kure var verksmester og ansvarlig for den tekniske produksjon. Produksjonen kom i gang 8. mars 1934 i bakgården på Schous plass 2 på Grünerløkka i Oslo, og omfattet i begynnelsen framstilling av emaljerte reklameskilt og emaljering av ovnsgods fra jernstøperier. Odner sluttet som daglig leder etter 8 måneders drift, og ingeniør Kure overtok hele ledelsen av bedriften. Han var leder av Emaljeverket helt til han måtte ga av som direktør på grunn av sykdom i 1967. Gregers Kure døde 1973.

Ved årsskiftet 1936-37 flyttet Emaljeverket inn i nybygde lokaler i Lørenveien 51, på Hasle. Fram til 1938 bestod produksjonen for det meste av emaljering av skilter, gryter, ovnsdeler m.m. som andre produserte. I 1938 begynte Emaljeverket selv å produsere produkter i egen regi, i første omgang oppvaskkummer som ble presset av stål og så emaljert. Under 2. verdenskrig ble produksjonen opprettholdt, og i all hemmelighet ble det på fabrikken også laget deler til den illegale norske produksjonen av Stenguns. I 1949 begynte Emaljeverket å produsere pressete badekar. Til da hadde støpte, og meget tunge badekar vært enerådende. I løpet av mindre enn 10 år ble Emaljeverket tilnærmet eneleverandør av emaljerte badekar i Norge. De dekket 90% av det norske marked i flere år.

Høsten 1950 lanserte Emaljeverket deres største suksess «Den lille Evaleten», en liten og rimelig vaskemaskin. Fra 1950 til 1959 ble det produsert mer enn 100 000 vaskemaskiner. Etter hvert begynte Emaljeverket å produsere kjøleskap, dusjkabinett, varmtvannsberedere og noen andre hvitevarer. På begynnelsen av 60-tallet bygget de en stor kjøkkenfabrikk på 12 000 kvm i Lørenskog. Dette var en moderne fabrikk som masseproduserte kjøkken i stor målestokk. Våren 1968 ble fabrikken på Lørenskog rammet av en stor brann. Lagerbygningen ble totalskadd, men selve fabrikkbygningen ble reddet.

Emaljeverket ble fusjonert med innredningsprodusenten Nordia i 1970 og dannet NOREMA. Etter hvert ble all produksjon flyttet fra Hasle og Lørenskog til Noremas nye anlegg på Jevnaker.