Elvekontinuitetskonsept

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Elvekontinuitetskonseptet (EKK) er en modell for å klassifisere og beskrive rennende vann, i tillegg til å klassifisere individuelle seksjoner av vannmasser etter forekomst av indikator organismer. Konseptet introduserer en måte å kartlegge biologiske samfunn, i tillegg til å gi en forklaring på deres rolle i forskjellige seksjoner i elveløpet. Dette konseptet markerte et skifte hvor før 1980 at elver var delt i tydelige seksjoner og ikke hadde en sammenheng. Men med Vannote sitt konsept av elvekontinuitet[1], kunne elver sees på som et sammenhengende system med sterke interaksjoner mellom elveløpet, bentiske samfunn og løvfellende trær på land, samt sterke interaksjoner mellom oppstrøms og nedstrøms i elva.

Biologiske samfunn og funksjonelle konsumeringsgrupper[rediger | rediger kilde]

Den kontinuerlige forskjellen av egenskaper innenfor elva er primært avhengig av den spesifikke komposisjonen av organismer i forskjellige seksjoner av elveløpet. Gjennom elvekontinuiteten, endres proporsjonen av de fire funksjonelle konsumeringsgruppene (FKG): shredders, collectors-gatheres, collector-filterers, scrapers (grazers), og predatorer.

Shredders[rediger | rediger kilde]

Shredders beiter på grovt partikulært organism materiale (CPOM), deler av organisk materiale større enn 1 mm, slik som blader, plantevev og trerester.

Collectors[rediger | rediger kilde]

Collector-gatherers beiter på fint partikulært organisk materiale (FPOM) med størrelse mellom 50 μm til 1 mm. Dette er rester fra nedbrutt grovt partikulært organisk materiale.

Collector-filterers beiter på fint partikulært organisk materiale med størrelse < 50 μm, samt mikroorganismer ført med vannmassene.

Scrapers[rediger | rediger kilde]

Beiter på begroingsalger som er bentiske primærprodusenter, derav diatomer, grønnalger og cyanobakterier, men kan også inneholde sopp og bakterier.

Predatorer[rediger | rediger kilde]

Predatorer spiser små invertebrater, blant annet: meiobentos og andre dyr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vannote, Robin L.; Minshall, G. Wayne; Cummins, Kenneth W.; Sedell, James R.; Cushing, Colbert E. (1. januar 1980). «The River Continuum Concept». Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 1 (engelsk). 37: 130–137. ISSN 0706-652X. doi:10.1139/f80-017. Besøkt 18. april 2024.