Elskede kjøtere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elskede kjøtere
orig. Amores Perros
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2000
Prod.landMexicos flagg Mexico
Lengde2 timer og 35 min.
SpråkSpansk
Bak kamera
RegiAlejandro González Iñárritu
ManusforfatterGuillermo Arriaga Jordan
MusikkGustavo Santaolalla
SjeffotografRodrigo Prieto
Foran kamera
MedvirkendeEmilio Echevarria
Gael García Bernal
Goya Toledo
Alvaro Guerro
Annen informasjon
FilmformatWidescreen (1,85:1)
Prod.selskapAltavista Films
Zeta Films
Eksterne lenker

Elskede kjøtere er en meksikansk dramafilm fra 2000 i regi av Alejandro González Iñárritu.[1] Filmen var regissørens debutfilm.

Sjelden har en debutfilm vakt så stor internasjonal oppmerksomhet som Elskede kjøtere. Filmen ble både Oscar-nominert og fikk en rekke priser fra festivaler verden over. I hjemlandet Mexico satte den publikumsrekord.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om mennesker med forskjellige tilknytninger til hunder. I Mexico by møter vi Octavio (Gael García Bernal). Han forelsker seg i sin brors kone Susana mens broren raner apoteker og banker. For å skaffe de pengene de trenger for å rømme sammen lar han hunden sin Cofi delta i hundekamper. Det er kamper med høy innsats. Men det er ikke alle som liker at hans hund vinner og det får dramatiske følger både for han og hans hund.

Samtidig flytter Daniel fra sin kone og barn for å flytte sammen med Valeria, en vakker og ung fotomodell. Men skjebnen innhenter de lykkelige. I en tragisk ulykke skjendes Valeira så hele hennes karriere står på spill.

Vevd inn i hendelsene møter vi en eldre mann med en broket fortid og utkomme som leiemorder. I et dramatisk høydepunkt møter vi alle på en gang.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Slik spinner regissøren tre historier inn i hverandre. Elskede kjøtere er full av doble bunner, full av symbolikk – og den er slett ingen hyllest til menn. Filmen viser oss hvordan tilfeldigheter styrer våre skjebner, og at det kanskje tross alt er noe i at hunden er menneskets beste venn, men at det er vi mennesker som oppfører oss som kjøtere som glefser og biter når vi er truet, og som vil hverandre vondt når vi ikke får det som vi vil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Iñárritu, Alejandro G. (13. april 2001). «Elskede kjøtere (Amores perros)» (engelsk). Altavista Films, Zeta Film. Besøkt 6. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]