Elfen Lied

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elfen Lied
エルフェンリート
(Erufen Rito)
DemografiSeinen
Sjanger Action, Grøsser, Psykologisk thriller, Romanse, Science fiction
Manga: Elfen Lied
Manus Lynn Okamoto
Utgiver Japans flagg Shueisha
Magasin Weekly Young Jump
Periode juni 2002november 2005
Tankōbonbind 12
Anime: Elfen Lied
Regissør Mamoru Kanbe
Studio ARMS
Licensor USAs flagg ADV Films
Kanal Japans flagg AT-X (satellittkanal)
USAs flagg Anime Network
Storbritannias flagg Propeller TV
Periode 25. juli 200417. oktober 2004
Episoder 13
OVA
Regissør Mamoru Kanbe
Studio ARMS
Licensor USAs flagg ADV Films
Episoder 1
Utgitt 21. april 2005
Lengde 25 minutter

Elfen Lied (エルフェンリート, Erufen Rīto) er tittelen på en japansk tegneserie, manga, som først ble skapt av forfatteren Lynn Okamoto. Mangaen ble senere også en tittel på en tegnefilm, anime. Elfen Lied fokuserer på en mystisk og dødelig art mennesker kjent som «diclonii» og det kaoset de påfører menneskeheten. Tittelen Elfen Lied (uttales «elven lid») er tysk for «alvesang», selv om den korrekte stavingen av ordet i tysk er Elfenlied.

Elfen Lied begynte som en mangaserie publisert i voksenmagasinet Weekly Young Jump. En anime basert på den uferdige mangaen ble sendt første gang i Japan den 25. juli 2004.

Serien inneholder mange scener med blod, ekstrem grafisk vold og nakenhet og er rettet mot et voksent publikum.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien starter med at en ung, naken kvinne ved navn Lucy rømmer under merkelige omstendigheter fra en forskningsinstitusjon utenfor kysten av Kanagawa i Japan. På sin rolige spasertur ut gjennom institusjonen, lemlester og slakter Lucy brutalt ned 23 medlemmer av staben og vaktene (13 i mangaen) takket være en mystisk overnaturlig kraft. Idet hun er på vei ut av bygningen blir hun forsøkt drept av et skudd med en anti-tank rifle. Kulen treffer imidlertid skjevt og slår av henne den kraftige metallhjelmen hun bærer rundt hodet. Hun blir slått bevisstløs og faller ned i sjøen.

Lucy er ikke et vanlig menneske, men en diclonius, en mutantvariant av mennesker som kjennetegnes av to små katteørelignende horn som befinner seg på hodene deres. Diclonius besitter flere telekinetiske evner gjennom bruken av sine «vektorer», uhyre sterke usynlige eller halvgjennomsiktige armer som kontrolleres via tankene og hvor antallet og rekkevidden av armene avhenger av dicloniusen. Disse armene fungerer som ekstremt dødelige våpen og er grunnen til at Lucy klarte å flykte.

Dagen etter Lucys flukt ankommer en ung mann ved navn Kohta, Kanagawa for å møte sin kusine Yuka. Kohta har kommet for å studere ved det lokale universitetet og har fått boplass i et gammelt familieeid vertshus. Etter å ha møtt Yuka drar de ned på stranda hvor de oppdager Lucy, skylt naken opp på stranda, blødende fra hodet. Det mislykkete forsøket med å gjøre det av med henne med anti-tank rifla førte til at hun nå har utviklet en splittet personlighet. Når Kohta og Yuka finner henne er det denne personligheten som styrer, og den er det stikk motsatte av den sadistiske og morderske Lucy; svært medgjørlig, snill, totalt harmløs og ute av stand til å si annet en ordet «Nyu». Kohta og Yuka bestemmer seg for å kalle henne «Nyu» og tar henne med til vertshuset for å passe på henne. Yuka bestemmer seg raskt for at hun også bør flytte inn.

De tre slår seg til og Kohta begynner å bry seg mer og mer om Nyu, uten å være klar over at institusjonen som Lucy/Nyu rømte fra er i full gang med å sende ut både soldater og andre diclonius-agenter for å fange eller drepe henne. Samtidig begynner Kohta sakte å gjenopplive noen meget smertefulle minner fra sin fortid, minner som løper tett sammen med Lucys tragiske og blodige barndom. Det avsløres også at den fredelige, barnslige personligheten Nyu, forvandles tilbake til Lucy når hun blir rammet av kraftige slag mot hodet eller blir utsatt for et angrep. Første gang dette skjer er hun på nippet til å drepe Kohta med vektorene (de telepatiske armene) sine, men gjenkjenner Kotha og stanser i siste øyeblikk. Kohta er fullstendig uvitende om dette (fordi vektorene er usynlige) og fortsetter å gi husly til Lucy/Nyu.

Hovedrollefigurer[rediger | rediger kilde]

Kohta (コウタ, Kōta) er en rundt 19 år gammel mann som har bosatt seg i Kamakura for å studere. Han har fått lov til å bo i familiens gamle vertshus. Både Kohtas søster og far døde da han var liten, og han har undertrykket minnene om dette siden da, til det punkt at han tror de døde av en sykdom. Derfor gjenkjenner han heller ikke Lucy/Nyu når han møter henne, til tross for at hennes barndom på et tidspunkt løp tett sammen med hans.

På grunn av tapet av sin søster er Kohta meget generøs, vennlig og beskyttende ovenfor jenter rundt ham og hjelper alltid når de er i vanskeligheter.

Yuka (ユカ, Yuka) er Kohtas kusine og har også flyttet til Kamakura for å studere. Hun flytter inn sammen med Kohta på vertshuset etter å ikke ha truffet ham på flere år. Yuka er forelsket i Kohta og er derfor sjalu på Kohtas økende oppmerksomhet for Nyu.

Lucy (ルーシー , Rūshī) er en diclonius-jente som er rundt 18 år gammel. Lucy har fire vektorarmer med en rekkevidde på to meter. Innenfor denne rekkevidden er hun både rask og ekstremt dødelig samtidig som hun utenfor denne rekkevidden kan bruke alle tilgjengelige objekter som høyhastighetsprosjektiler for å drepe på større avstander (i første episode brukte hun en penn til å drepe to vakter). Med vektorarmene kan hun også stanse og slå tilbake de fleste former for ammunisjon (hun kan derimot ikke stanse pansergjennomtrengende kuler). Lucy nærer et stort hat mot mennesker, hovedsakelig grunnet måten hun ble behandlet på av vanlige mennesker som barn. Følgelig ser hun ikke på mennesker som mennesker i det hele tatt, men dreper dem uten nåde (unntaket er Kohta og de rundt ham). Lucy ser ut til å mangle empati og dreper mennesker uten forbehold. Hun er likevel i stand til å føle kjærlighet, blant annet er hun forelsket i Kohta og mye av handlingen fokuserer på hennes voksende kjærlighet for nettopp ham. Både Lucy og Nyu deler denne følelsen.

Nyū (にゅう, Nyū) er Lucys splittede personlighet som oppstod da en anti-tank kule rikosjerte av en metallhjelm som dekket hodet hennes. Nyu er barnslig og kan i begynnelsen av serien ikke si noe annet enn ordet «nyu». Hun er vennlig, medgjørlig, uskyldig og totalt ute av stand til å begå noen som helst form for voldshandlinger; en manifestasjon av hennes gode side. Utseendemessig skiller Nyu seg fra Lucy først og fremst på øynene. Når hun er Lucy er de røde og "transelignende" mens Nyus øyne er runde og uskyldige.

Når Nyu blir utsatt for et voldsomt angrep (eller mottar et hardt slag mot hodet) forvandles hun til Lucy. Motsatt, hvis Lucy blir behandlet med kjærlighet og vennlighet omgjøres hun til Nyu.

Mayu er en hjemløs jente som ble misbrukt av familien sin. Mayu ble først sett i episode 2, der hun så Kaede/Nyu/Lucy løpe vekk i frykt. Senere så kommer hun til Maple Inn for å gi tilbake en paraply, som Yuka mistet. Mayu vitner til at hun så soldater på stranden, noe som politiet hadde sagt imot. Mayu endte opp å bo I Maple Inn, Sammen med Kohta, Lucy, Yuka, Nana, og Wanta.

Wanta Er hunden til Mayu. Mayu eier ikke Wanta, men det er så godt som. Wanta stakk av fra sin forrige eier, og fant Mayu. Siden den gang har Wanta og Mayu levd sammen.

Nana Nana/Number 7 er en annen diclonius. Nana oppfører seg motsatt av Lucy. Nana dreper ikke, og har ikke drept I elfen lied serien. Nana er rundt 15 år, hun har kort hår, og har litt lengre vectors enn lucy, men svakere. Nana Ble først sett I episode 2, der hun ble fortalt at hun skulle ut og fange Lucy. Alt gikk galt, og Nana ble revet I biter av Lucy, hun døde ikke, hun ble reddet av sin far Kurama. Hun endte opp med plastik deler, som hun så vidt klarte å kontrollere. Av og til falt noen deler av, men Nana fikk satt dem på plass. Nana endte opp ved å bo I Maple Inn, etter at Kakuzawa ga ordre til Kurama, å drepe Nana. Kurama satt Nana fri, og sendte hun ut med mange penger. Nana viste ikke hva penger var og endte opp med å brenne dem, for å holde varmen. Etterhvert fant Mayu Nana, og tok henne med opp til Maple Inn. Med engang angrep Nana Lucy, som fikk Lucy til å besvime. Nana stakk av, og Mayu fulgte etter. Etterhvert kom Nana opp igjen til Maple Inn, for å si unnskyld. Etter det fikk hun lov til å bo I Maple Inn.

Andre Karakterer[rediger | rediger kilde]

Mariko - Den sterkeste dicloniusen, datter av Chief Kurama. Døde I Episode 13, sammen med sin far.

Kenae - Kohta's søster som ble drept av Kaede.

Bando - Soldat som ble trent opp til å drepe Lucy.

Chief Kurama - Forsker som forsker på diclonius, far til Mariko. Døde sammen med sin datter, i Episode 13.

Kakuzawa - Chief Kurama's sjef, Kakuzawa startet hele forsknings senteret om diclonius.

Proff. Kakuzawa - Kakuzawa's sønn. Drept av Lucy etter at han prøvde å ha samleie med henne.

Shirakawa - Sekretæren til Chief Kurama. Drept I episode 12 av Lucy. Samme måte som Kenae, rett foran Kohta.

Aiko - Kaede's andre venn etter Kohta. Aiko ble skutt av en soldat som tilhørte Kurama. Kaede måtte overgi seg for at Kurama skulle redde Aiko, Aiko døde.

Nummer 3 - En diclonius som ga Kurama Diclonius infeksjon. Det var slik Mariko ble født. Ble drept av Proff. Kakuzawa.

Arakawa - Jobber for Kakuzawa, forsker på Diclonius DNA sammen med Proff. Kakuzawa.

Isobe - Forskeren som sprengte Mariko, sammen med Kurama. Drept av Lucy, etter han prøvde å drepe Nana.

Kisaragi - Sekretæren som ble brukt som skuddsikker vest av Lucy I episode 1.

Diclonius[rediger | rediger kilde]

Diclonius blir beskrevet som en ny art av mennesket og kjennetegnes av at de har to små horn stikkende opp av hodet og den telekinetiske evnen til å manipulere solid materie ved hjelp av usynlige eller halvt gjennomsiktige armer (vektorer) som stikker ut fra ryggen deres. Vektorene kan være flere meter lange og mye sterkere enn mennesker og en diclonius kan telepatisk løfte gjenstander mange ganger tyngre enn dem selv og kaste dem med enorm kraft. Vektorene kan også brukes til å beskytte mot ammunisjon noe som gjør de fleste former for skytevåpen ubrukelige mot dem (unntaket er pansergjennomtrengende våpen). Vektorer kan passere tvers i gjennom levende vev uten å skade, men hvis dicloniusene ønsker det kan de bli så skarpe som barberblad og uten vanskeligheter kutte et menneske i to. Navnet «Diclonius» er latinog kan oversettes til «dobbel utvekst», på grunn av de to hornene som kjennetegner en diclonius.

To normale mennesker kan føde en diclonius, men dette er sjeldent. Derimot kan en diclonius overføre genet til et menneske ved direkte kontakt med en persons konglekjertel. Denne prosessen påvirker ikke personen selv, men alle avkom av hen vil bli født som en variant av dicloniuser, kjent som en silpelit. Silpeliter skiller seg ut fordi de ikke kan formere seg og fordi kroppen deres eldes raskere enn mennesker og vanlige dicloniuser.

Mange dicloniuser er meget morderske mot vanlige mennesker og ifølge en av rollefigurene fra fiksjonsserien, vil en diclonius myrde sine foreldre i en alder av tre år, som er da vektorarmene begynner å utvikles. Derimot kan det se ut til at dette kan skyldes at dicloniuser i serien har blitt behandlet meget hardt av mennesker i sin barndom, grunnet sine fysiske forskjeller fra vanlige mennesker. Lucy fikk for eksempel som barn,sitt kjæledyr, en liten valp som hun hadde funnet og tatt seg av, slått i hjel av en gjeng med bøller fra skolen grunnet sine fysiske forskjeller fra de rundt henne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Elfen Lied – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • Artikkelen har ingen egenskaper for filmdatabaser i Wikidata