Elektrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øks av elektrum og sølv med kileskrift, 1300-tallet f.Kr.
Tidlig mynt av elektrum fra 500-tallet f.Kr. i Lydia, en tredjedels stater benevnelse)

Elektrum eller elektron er en naturlig forekommende legering av sølv og gull, og med spor av kobber og andre metaller. Det har også blitt produsert kunstig. Antikkens grekere kalte det for «gull» eller «hvitt gull» i motsetningen til «foredlet gull». Dets farge går fra blekt til skinnende gult, avhengig av andelen gull og sølv. Andelen av gull i naturlig elektrum i dagens vestlige Anatolia strekker seg 70 % til 90 %, i motsetningen til 45–55 % i elektrum som ble benyttet i myntene til antikkens Lydia i det samme geografiske området. Dette antyder at en grunn for oppfinnelsen av mynt i dette området var å øke profitten fra seignorage ved utstedte valuta med lavere gullinnhold enn det som var i det vanligvis sirkulerende metallet.

Elektrum ble benyttet så tidlig som 3000-tallet f.Kr. i det gamle rike i Egypt, tidvis som et ytre lag på pyramidens topp og obelisker.

Elektrum ble benyttet av Tertullian som eksempel på et tertium quid, med hvilket han mente en blanding med sammensatte egenskaper.

Elektrum ble også benyttet i å lage drikkebeger og mynter i antikken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]