Electrocompaniet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Etablert1973 av Per Abrahamsen og Svein Erik Børja
HovedkontorTau, Norge
BransjeForbrukerelektronikk
Produkt(er)Hi-Fi og Høyttalere
NøkkelpersonerMikal Dreggevik (Adm.Dir)
Nettsidewww.electrocompaniet.no

Electrocompaniet er et norsk foretak som produserer lydutstyr. Selskapet ble stiftet av Per Arild Abrahamsen og Svein Erik Børja tidlig på 1970-tallet for å produsere en TIM-fri forsterker, basert på forskningen til Matti Otala[1] ved universitetet i Uleåborg. Denne forsterkeren fikk navnet The 2 Channel Audio Power Amplifier, og ble svært godt mottatt både i Norge og andre land[2][3] og førte til at Electrocompaniet fikk et godt rykte. Siden teknologien var basert på arbeidet til Matti Otala, ble forsterkeren ofte kalt «Otalaforsterkeren» på folkemunne. Foretaket utvidet etter hvert med flere produkt, som ble for det meste eksportert. Michael Jacksons produsent Bruce Swedien brukte Electrocompaniet-forsterkere mens han mikset Jacksons album History og Invincible. Begge fikk «Special thanks to Electrocompaniet» på omslaget.

Starten[rediger | rediger kilde]

I 1970 publiserte finnen Matti Otala resultatet av banebrytende forsking innen forsterkerteknologi [4]. Men arbeidet hans vakte ikke så mye oppsikt før han i 1973 holdt et foredrag om TIM ved en AES-konferanse. På denne konferansen var den norske lydteknikeren Svein Erik Børja tilstede. Børja var, som mange andre, ikke fornøyd med lyden til transistorforsterkere, som tidlig på 70-tallet var oppfattet som «metallisk». Da han kom hjem fra konferansen tok han kontakt med Per Abrahamsen og de satt seg sammen for å lage en forsterker etter Otalas retningslinjer. De tok kontakt med Nils Jørgen Kjærnet, som jobbet på Nera og fikk han til å bygge en forsterker.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Det ble laget noen forskjellige versjoner av 25 watteren og de tidligste modellene het Otala Lohstroh. Navnet ble satt sammen av etternavnene til de to innvolverte i forskningen (Matti Otala og Jan Lohstroh). Da de ikke var direkte innvolvert i electrocompaniets prosjekt, ville de ikke at navnet deres skulle benyttes. Det ferdige produktet fikk da navnet The 2 Channel Audio Power Amplifier. Denne forsterkeren ble etter hvert svært godt mottatt både i Norge og i andre land. Produktet førte egenhendig til at Electrocompaniet fikk et svært godt rykte. På grunn av at teknologien var utviklet på arbeidet til Matti Otala ble forsterkeren ofte kalt «Otalaforsterkeren» på folkemunne. Selskapet utvidet etter hvert til større produksjon, flere produkter og mer eksport.

Nye eiere[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 2000-tallet begynte Electrocompaniet å få økonomiske problemer, og gikk konkurs våren 2004.[2] Det ble så kjøpt opp av WestControl Electronics på Tau, som skjøt inn ny kapital og fikk foretaket på føttene igjen. Produksjon ble så flyttet til Tau og per i dag representeres de i over 50 land. Abrahamsen startet deretter firmaet Abrahamsen Audio.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Otala, M., Transient distortion in transistorized audio power amplifiers, IEEE Trans. on Audio and Electroacoustics, Vol. AU-18, No. 3, Sept. 1970, ss. 234-239.
  2. ^ a b "Norsk hifi-eventyr over", Lars Eirik Eide og Oliver Orskaug, Dagbladet, 21. september 2004
  3. ^ "Test av Abrahamsen V1 + V2 + Energy RC30"[død lenke], Audun Hage, Lyd & Bilde, nr. 10 2007
  4. ^ Otala, M., Transient distortion in transistorized audio power amplifiers, IEEE Trans. on Audio and Electroacoustics, Vol. AU-18, No. 3, Sept. 1970, ss. 234-239.

Kilder[rediger | rediger kilde]