Ekstremt høyt & utrolig nært

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For boken ved samme navn, se Ekstremt høyt og utrolig nært.
Ekstremt høyt & utrolig nært
orig. Extremely Loud and Incredibly Close
Generell informasjon
Utgivelsesår25. desember 2011
Prod.landUSA
Lengde129 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 år (Norge)
Bak kamera
RegiStephen Daldry
ProdusentScott Rudin
ManusforfatterEric Roth
MusikkAlexandre Desplat
SjeffotografChris Menges
KlippClaire Simpson
Foran kamera
MedvirkendeTom Hanks
Sandra Bullock
Thomas Horn
Max von Sydow
Viola Davis
John Goodman
Jeffrey Wright
Zoe Caldwell
Annen informasjon
Totalomsetning$11 431 452
Prod.selskapWarner Bros. (USA)
Paramount Pictures (internasjonalt)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Ekstremt høyt & utrolig nært (originaltittel: Extremely Loud and Incredibly Close) er en amerikansk dramafilm fra 2011, basert på boken ved samme navn av Jonathan Safran Foer, regissert av Stephen Daldry og skrevet av Eric Roth. Filmen ble publisert av Warner Bros. Pictures, og kom ut i USA den 25. desember 2011.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Ni år gamle Oskar Schell (spilt av Thomas Horn) har Asperger, og bor i New York City sammen med foreldrene sine, Linda (spilt av Sandra Bullock) og Thomas Schell (spilt av Tom Hanks)

Faren hans er flink tl å stimulere Oskar med forskjellige gåter og spill, inkludert oppdrag for å lete etter ledetråder rundt i New York City. Oppgavene han får tvinger Oskar til å utforske omgivelsene sine og kommunisere med andre mennesker, noe som ikke er enkelt for ham. Moren hans mener at flere av oppgavene er alt for vanskelige for Oskar, men faren hans sier at "Hvis ting er enkelt å finne, er det ikke verdt å finne"

Den 11. september 2001 stenger skolen tidlig. Oskar kommer hjem, men moren hans er fremdeles på jobb. Oskar oppdager seks meldinger på telefonsvareren deres som faren hans la gjen fra World Trade Center. Oskar gjemmer seg under sengen sin, bestemoren hans finner ham og blir værende der til Linda kommer hjem. Oskar er sint etter farens begravelse, forstår ikke hva som har skjedd, og har problemer med å kommunisere sine følelser. Ett år senere har Oskar et hemmelig gjemmested med minner etter faren sin, inkludert telefonsvareren med meldingene fremdeles der.

Han våger seg inn på farens arbeidsrom, slår ved et uhell ned en vase, og knuser den. Han finner en nøkkel i en konvolutt med ordet "Black" på konvolutten. Oskar blir besatt av å finne den låsen som nøkkelen passer til, og han tror at faren hans hadde til hensikt å gi nøkkelen til Oskar. Han finner 472 personer bosatt i New York-området med det etternavnet, og han planlegger å besøke hver enkelt person. Han lyver til sin mor om sine utflukter. Han møter først Abby Black (splt av Viola Davis) som er i ferd med å skilles fra sin ektemann, men hun forteller Oskar at hun ikke kjente faren hans. Ingen av hans møter gir noe informasjon. Men han møter en rekke mennesker, og han fotograferer og registrerer notater om hver enkelt person i en bok.

En dag går Oskar til bestemorens leilighet, men i stedet for å finne henne der, møter han en eldre leietaker (spilt av Max von Sydow) som ikke snakker. Men han kommuniserer i stedet med "ja" og "nei" forskjellige håndsignaler og en skriveblokk. Oskar nevner oppdraget sitt til ham, og den gamle mannen tilbyr seg å følge Oskar på hans utflukter. Når de utforsker byen sammen, lærer Oskar å møte frykten sin, for eksempel frykten for å reise med offentlig transport. Etterhvert konkluderer Oskar med at den gamle mannen egentlig er bestefaren hans, og han spiller farens stadig mer desperate opptak fra telefonsvareren. Men den gamle mannen blir opprørt, nekter å høre på den siste meldingen, og ber Oskar om å stoppe søket sitt. Senere ser Oskar ham krangle med bestemoren sin, og den gamle mannen pakker sammen tingene sine for å forlate leiligheten.

Oskar legger merke til et telefonnummer, som faren hans hadde lagt igjen. Han ringer nummeret og når en overrasket Abby Black, som tar Oskar med for å møte sin tidligere ektemann William. William innser at Oskars nøkkel er den han leter etter. Williams far hadde lagt igjen nøkkelen i en vase, men William var ikke klar over at vasen ble solgt til Oskars far Thomas. Oskar innrømmer at han den 11. september 2001 var hjemme da telefonen ringte en siste gang, men Oskar var for redd til å svare i telefonen. Oskar fulgte med på TV når World Trade Center kollapset, når den aller siste telefon-samtalen ble avbrutt. Senere byttet Oskar ut telefonsvareren, slik at moren hans aldri oppdaget farens siste forsøk på å kontakte dem.

Tilbake på rommet sitt begynner Oskar å ødelegge materiale fra jakten hans. Moren avslører for ham at hun var klar over alle hans Hun hadde kontaktet alle som het "Black" til etternavn, for å forberede dem på Oskars besøk. Han innser hvor mye moren faktisk bryr seg om ham, og hans skriver brev til alle menneskene han møtte for å takke dem for deres vennlighet - inkludert bestefaren sin, som kommer tilbake for å bo hos bestemoren hans. Oskar gir utklippsboken sin til moren hans. Boken inneholder informasjon fra alle hans eventyr, med tittelen "Ekstremt høyt og utrolig nært"

Kort tid senere besøker Oskar et sted i Central Park som han og faren hans plede å besøke. Han ser under en huske som faren hans pleide å sitte på, og finner en melding fra faren hans. Meldingen gratulerer Oskar for å ha fullført det som skulle vært deres aller siste ekspedisjon.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]