Hopp til innhold

Ekstremt høyt og utrolig nært

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen ved samme navn, se Ekstremt høyt & utrolig nært.
Ekstremt høyt og utrolig nært
orig. Extremely Loud and Incredibly Close
Forfatter(e)Jonathan Safran Foer
SpråkEngelsk
Utgitt2005
ForlagGyldendal
Oversetter(e)Knut Ofstad
Sider365
OCLC57319795

Ekstremt høyt og utrolig nært er en bestselger-roman av den amerikanske forfatteren Jonathan Safran Foer fra 2005. Boka skildrer den ni år gamle gutten Oskar Schell sin jakt i New York etter en lås som skal passe til en nøkkel faren etterlot seg etter terrorangrepet 11. september 2001. Nøkkelen er merket med ordet «Black». Oskar drar på kryss og tvers i New York, noen ganger sammen med en 103 år gammel krigsreporter. Boka skildrer i tillegg familiens hendelsesrike forhistorie.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Oskar Schell er en ni år gammel gutt hvis far, Thomas Schell, døde i terrorangrepet 11. september 2001. Romanen begynner rett etter tragedien, med Oskar som forteller. Siden farens død sliter Oskar med søvnløshet, panikk-anfall og depresjon. Han beskriver ofte følelsen av depresjon som å gå med tunge støvler, og forsøker å takle dette ved å gi seg selv blåmerker. Forholdet hans til moren har også blitt mer anstrengt, spesielt ettersom hun har begynt å gå på stevnemøter med mann som heter Ron - som Oskar misliker.

En dag, i farens skap, oppdager Oskar en nøkkel i en liten konvolutt, inne i en vase som han knuste ved et uhell knuste. Han oppdager navnet Black i forbindelse med nøkkelen. Nysgjerrig legger Oskar ut på en oppdagelsesferd for å kontakte hver person i New York City med etternavnet Black, i håp om å finne låsen som tilhører nøkkelen faren etterlot seg. Underveis lager han også en perm med minner fra reisen sin. En av de første Oskar møter er en 48 år gammel kvinne som heter Abby Black. Oskar og Abby blir umiddelbart venner, men hun har ingen informasjon om nøkkelen. Oskar fortsetter letingen. Mot slutten av reisen møter Oskar en gammel mann han bare kaller «leietakeren» fordi Oskar inntil de møtes, bare hadde hørt om den gamle mannens eksistens fra bestemoren sin som omtalte ham som «den nye leietakeren» i leiligheten hennes.

Boken strekker seg over mange måneder av Oskars reise, noen av dem blir han ledsaget av sin eksentriske eldre nabo, Mr. A. Black, og de utvikler et nært vennskap. Det Oskar ikke visste er at moren hans faktisk visste om aktivitetene hans nesten hele tiden. Hun hadde på forhånd tatt kontakt med alle med navnet Black i New York City, og fortalt dem at Oskar kom til å besøke dem og hvorfor. Derfor kjente alle menneskene Oskar litt på forhånd, og de behandler ham vanligvis på en vennlig måte.

Karakterer

[rediger | rediger kilde]
  • Oskar Schell er den eksentriske og intelligente ni år gamle hovedpersonen.
  • Oskars mor, Linda Schell, som bryr seg veldig om familien sin.
  • Oskars bestemor er en snill kvinne, som er veldig beskyttende overfor Oskar.
  • Mr. A. Black er en eldre mann på 103 år, som bor i samme bygård som Oskar. Før han møtte Oskar, hadde Mr. Black aldri forlatt sin egen leilighet på 24 år, etter å tidligere hatt et ganske eventyrlig liv.
  • Oskars bestefar, Thomas Schell Sr. selv om han ikke fysisk møter Oskar før mot slutten av boken.
  • Anna er en fraværende karakter i boken. Hun var den første kjærligheten til Oskars bestefar.
  • Abby Black er William Blacks tidligere kone. Hun er 48 år gammel, og bor for seg selv.
  • Oskars far, Thomas Schell, dør før hendelsene i boken begynner, etter å ha vært i 1 World Trade Center dagen for terror-angrepene.
  • Stan er en dørvakt i bygården Oskar bor i.
  • Buckminster er katten til Oskar.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Jonathan Safran Foer#Ekstremt høyt & utrolig nært – sitater