Eksplosjonsulykken på Formo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eksplosjonsulykken på Formo i Nord-Trøndelag inntraff 8. oktober 1970 da vogner på et godstog lastet med blant annet sprengstoff og militær ammunisjon eksploderte ved Formo i Grong kommune. Togets konduktør omkom i ulykken, i tillegg ble én person lettere skadet. De to eksplosjonene forårsaket også store skader på bygninger i området og på skogen ved ulykkesstedet. Ulykken ble utløst av varmgang i et toghjul med påfølgende brann som fikk ammunisjonslasten til å detonere.

Hendelsesforløp og skader[rediger | rediger kilde]

Godstoget var på vei nordover om ettermiddagen 8. oktober med 44 vogner, deriblant fire vogner med militær ammunisjon (1600 granater) og to vogner med sivilt sprengstoff. Da toget passerte Snåsa stasjon, la stasjonsfullmektigen der merke til at bremseklossene på et hjul på en av vognene lå på (såkalt «tjuvbremsing») og forårsaket varmgang og gnistregn. Han varslet Agle stasjon om at toget måtte stoppes og sjekkes. Det ble gjort, men det var ikke tjuvbremsing da toget ble sjekket. Togets konduktør inspiserte vogna der varmgangen var, og kjente røyklukt, men han mente det ikke var noen fare, så toget fortsatte.

Klokka 16.09, da toget var ved småbruket Kvernmyra ved Formo, mellom Formofoss og Grong, eksploderte togvogna som det hadde oppstått varmgang og brann i. Dette var den forreste av de fire vognene som var lastet med granater. Konduktørvogna var nærmeste vogn foran den som eksploderte, og konduktøren omkom sannsynligvis i denne eksplosjonen. Toget delte seg i eksplosjonen, og den delen som var foran den eksploderte vogna fortsatte et stykke før den stoppet. Lokomotivføreren og fyrbøteren, som ikke ble skadet i eksplosjonen, fikk varslet om ulykken og tilkalt hjelp, og kjørte så toget fram til Grong stasjon.

Togvognene bak vogna som eksploderte først, deriblant de tre andre ammunisjonsvognene og én av vognene med sprengstoff (10,5 tonn lynitt), ble skjøvet inn i hverandre på og i bakkant av ulykkesstedet. 6-10 minutter etter den første eksplosjonen førte brann i en eller flere av disse vognene til en ny og enda kraftigere eksplosjon. Den andre eksplosjonen laget et 4 meter dypt og 30 meter langt krater. I alt 11 vogner gikk i lufta ved de to eksplosjonene.

I tillegg til konduktøren som omkom, ble én person lettere skadet. En kvinne som satt i huset sitt på småbruket Kvernmyra, ca. 160 meter fra eksplosjonsstedet, ble truffet av glassplinter fra et vindu som ble knust. Huset på Kvernmyra ble totalskadet, og granatsplinter slo inn i både huset og et tre like ved. Også andre bygninger i området ble skadet av lufttrykket og deler fra de sprengte togvognene. Så langt unna som på Namdals folkehøgskole på Grong og på Leksås nord for tettstedet Grong, henholdsvis 4,5 og 5,5 km fra ulykkesstedet, ble vindusruter knust av lufttrykket fra den siste eksplosjonen. Den første eksplosjonen gjorde skade på to biler på veien ved ulykkesstedet. Eksplosjonene gjorde også stor skade på granskogen i området.

Flere andre personer var nær ved å komme alvorlig til skade. En mann i 70-årene som sto på en gårdsvei ca. 250 meter unna ble slått over ende og fikk slått av seg hatten av et stålfragment. Drøyt 350 meter fra ulykkesstedet sto en tre år gammel gutt ute på gårdsplassen og unngikk såvidt å bli truffet av en del av ei jernbanevogn. To ungdommer løp mot ulykkesstedet etter den første eksplosjonen, men snudde da de forsto at situasjonen var farlig, og ble ikke skadet da den andre eksplosjonen inntraff.

Under opprydningsarbeidet etter ulykken ble det funnet 752 hele og tre skadde, men ikke detonerte granater. Det betød at til sammen 845 av de 1600 granatene i toget gikk av i de to eksplosjonene.

Kilder[rediger | rediger kilde]