Ekspansjonspakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En ekspansjonspakke (ofte kalt tilleggspakke eller utvidelsespakke) er et tillegg til et eksisterende rollespill, brettspill eller videospill. Disse tilleggspakkene gir vanligvis nye spillenivåer, våpen, gjenstander, regler og/eller en utvidet historie til det eksisterende spillet. Selv om ekspansjonspakker til brettspill ofte et utviklet av den opprinnelige spillprodusenten hender det at produsenter av videospill lisensierer rettighetene til en ekspansjonspakke til en tredjepart. Brettspill og rollespill har markedsført ekspansjonspakker siden tidlig på 1970-tallet.

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Prisen for en ekspansjonspakke er som oftest betraktelig lavere enn hva det originale spillet kostet. Ettersom en ekspansjonspakke vanligvis bare inneholder tilleggsmateriale, må brukeren ha det originale spillet for at det skal være mulig å bruke den. Spill med mange ekspansjonspakker pleier ofte å selge spillet med tidligere ekspansjonspakker allerede inkludert, slik som The Sims Delux Edition (The Sims med The Sims: Living' Large inkludert). Disse pakkeløsningene gjør spillet mer tilgjengelig for nye spillere.

Frittstående ekspansjonspakker[rediger | rediger kilde]

Noen ekspansjonspakker er ikke avhengige av det originale spillet for å kunne brukes, i motsetning til Blue shift og Sonic & Knuckles . I noen tilfeller utgis frittstående ekspansjonspakker, spill som Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death og Dungeon Siege: Legends of Aranna inneholder allerede det originale spillet. Frittstående ekspansjonspakker blir ofte foretrukket av forretninger ettersom de krever mindre hylleplass og er lettere å selge ettersom de ikke krever originalproduktet. Ofte er spesialutgivelser av spill slik som "Game of the Year edition", "Director's Cut" og liknende eksempler på frittstående ekspansjonspakker.

Ekspansjonspakker for videospill[rediger | rediger kilde]

Ekspansjonspakker er oftest utgitt for dataspill, men blir i økende grad vanlig også blant videospillkonsoller, hovedsakelig pga. konsolltilbud som Xbox Live og PlayStation Network. En slik ekspansjonspakke for konsoller, er Halo 2 Multiplayer Pack som inneholder 9 nye nivåer og oppdateringer til spillet som bare er tilgjengelig for Xbox Live-brukere. Det økende tallet på spill som blir lansert på flere spillplattformer har det ført til at flere av ekspansjonspakkeutgivelsene blir frittstående ekspansjonspakker (i særlig grad for konsoller). Command & Conquer 3: Kane's Wrath, for eksempel krever det originale Command & Conquer 3: Tiberium Wars for at det skal spilles på en datamaskin, men Xbox 360-versjonen inneholder både det originale spillet og ekspansjonspakken, og hver av dem kan brukes uavhengig av den andre.

Grand Theft Auto: London, 1969 var den første ekspansjonspakken for PlayStation. Spillet krevde at spilleren satte in London CD-en, tok den ut, satt inn det originale Grand Theft Auto-spillet, tok det ut og satte London CD-en inn igjen for å kunne spille.

Sonic & Knuckles for Sega Mega Drive/Genesis var uvanlig fordi det fungerte som en frittstående kassett, samtidig som det inneholdt ekspansjonspakken for både Sonic the Hedgehog 2 og Sonic the Hedgehog 3.