Ekspansjonspakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En ekspansjonspakke (ofte kalt tilleggspakke eller utvidelsespakke) er et tillegg til et eksisterende rollespill, brettspill eller videospill. Disse tilleggspakkene vanligvis til nye spillernivåer, våpen, gjenstander, regler og/eller en utvidet historie til det eksisterende spillet. Selv om ekspansjonspakker tilbrettspill ofte et utviklet av den samme produsenten, så hender det at produsenter av videospill lisensierer ut rettighetene til en ekspansjonspakke til en tredjepart. Brettspill og rollespill har markedsført ekspansjonspakker siden tidlig på 1970 tallet.

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Prisen til en ekspansjonspakke er som oftest betraktelig billigere enn hva det originale spillet kostet. Ettersom en ekspansjonspakke vanligvis bare inneholder tilleggs materiale, så må brukeren ha det originale spillet for at det skal være mulig å bruke det. Spill med mange ekspansjonspakker pleier ofte å selle spillet sitt med tidligere ekspansjonspakker allerede inkludert, slik som The Sims Delux Edition (The Sims med The Sims: Living' Large inkludert). Disse pakkeløsningene gjør spillet mer tiljengelig for nye spillere.

Frittstående ekspansjonspakker[rediger | rediger kilde]

Noen ekspansjonspakker behøver ikke det originale spillet for å kunne bruke det nye materialet, i motsetning til Blue shift og Sonic & Knuckles . I noen tilfeller utgis frittstående ekspansjonspakker, spill som Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death og Dungeon Siege: Legends of Aranna inneholder allerede det originale spillet. Frittstående ekspansjonspakker blir ofte foretrukket av forretninger ettersom de krever mindre hylleplass og er lettere å selge ettersom dem ikke krever originalproduktet. Ofte er spesial utgivelser av spill slik som "Game of the Year edition", "Director's Cut", ol. eksempler på frittstående ekspansjonspakker.

Videospill ekspansjonspakker[rediger | rediger kilde]

Ekspansjonspakker er oftest utgitt for dataspill, men blir i økende grad mer vanlig også blant videospill konsoller, hovedsakelig pga. konsoll tilbud som Xbox Live og PlayStation Network. En slik konsoll ekspansjonspakke er Halo 2 Multiplayer Pack som inneholder 9 nye nivåer og oppdateringer til spille som bare er tilgjengelig for Xbox Live brukere. Det økende tallet på spill som blir lansert på flere spilleplattformer har det ført med seg at flere av ekspansjonspakke utgivelsene blir frittstående ekspansjonspakker (i særlig grad for konsoller). Command & Conquer 3: Kane's Wrath, for eksempel krever det originale Command & Conquer 3: Tiberium Wars for at det skal spilles på en datamaskin, men Xbox 360 versjonen inneholder både det originale og ekspansjonspakken, hvor hver av dem kan brukes uavhengig av den andre.

Grand Theft Auto: London, 1969 var den første ekspansjonspakken for PlayStation. Spillet kreve at spilleren satte in London CD-en, tok den ut, satt inn det originale Grand Theft Auto spillet, tok det ut og satte London CD-en inn igjen for å kunne spille.

Sonic & Knuckles for Sega Mega Drive/Genesis var uvanlig med det faktum at det fungerte som en frittstående kaset, samtidig som den inneholdt ekspansjonspakken for både Sonic the Hedgehog 2 og Sonic the Hedgehog 3.