Einar Hals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Einar Hals
Født7. mars 1907
Død23. juli 2002 (95 år)
Gravlagt Bragernes kirkegård
Beskjeftigelse Tannlege
Nasjonalitet Norge

Einar Hals (født 1907 i Holmestrand, død 2002) var en norsk professor og forsker i odontologi. Einar Hals var blant forskere som bidro til utviklingen av moderne odontologisk forskning i Norge.

Han tok tannlegeeksamen ved Statens tannlegeinstutt i Oslo i 1928. Parallelt med at han arbeidet som tannlege gjennomførte han forskningsprosjekter ved daværende Odontologisk forskningsinstitutt i Oslo. Der skrev han en avhandling som ble forsvart for dr. philos-graden i 1954. Avhandlingen dreide seg om fluorescensmikroskopi av tenner.

I 1964 begynte han som lærer og forsker ved den nyopprettede tannlegeutdanningen ved Universitetet i Bergen. Der var han sentral i å utvikle en forskningsprofil for den nye institusjonen. Forskningsfeltet dreide seg i hovedsak om mikroskopiske strukturer (histologi) av tannemalje og dentin. Spesielt arbeidet han med laboratoriemodeller for å etterligne karies. Han anvendte en rekke mikroskopi-metoder, for eksempel polarisasjonsmikroskopi, mikroradiografi og elektronsonde-teknikker.

Etter at Hals ble pensjonert i 1982 arbeidet han som professor emeritus i 11 år ved Universitetet i Bergen. I denne perioden publiserte han flere vitenskapelige artikler om blant annet mikrostrukturer i dentin.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]