Eg ser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Eg ser» er en sang av Bjørn Eidsvåg. Den ble første gang utgitt på albumet Passe gal fra 1983.

Bjørn Eidsvåg forteller til Stavanger Aftenblad at sangen ble til i forbindelse med en preken han skulle holde da han var prest på Lier psykiatriske sykehus. Den ble laget på 10 -15 minutter. Eg ser ble Eidsvågs gjennombruddssang og omtales som hans viktigste låt. Sangen er nå tatt med i boka Tillegg til Norsk Salmebok, og lever sitt eget liv. Den har senere blitt spilt inn av flere andre artister. Sissel Kyrkjebø hadde den med på sitt debutalbum Sissel i 1986, et album som solgte nesten 400 000 eksemplarer og som også ble utgitt i Sverige og Danmark. Elisabeth Andreassen spilte inn en egen versjon på albumet Kjærlighetsviser fra 2001.

Ravi har tatt sangen med i programserien Landeplage på NRK3. Han stiller spørsmålet: "Men hvorfor har «Eg ser» vokst seg inn i den kollektive norske bevisstheten? Er det på grunn av dens anvendelighet, slik den brukes i både brylluper, begravelser og på fotballbanen? Er det på grunn av artisten selv? Eller er det fordi låten sier noe grunnleggende om det å være menneske, selv for fotballsupportere?".

På begynnelsen av 2000-åra fremførte Bjørn Eidsvåg Eg Ser på spansk da han turnerte over store deler av det mellom­amerikanske kontinentet.

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

Sangen finnes på disse albumene:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]