Eduardo Frei Montalva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eduardo Frei Montalva
FreiMontalva.jpg
Født 16. januar 1911
Santiago de Chile
Død 22. januar 1982 (71 år)
Santiago de Chile
Barn Eduardo Frei Ruiz-Tagle
Utdannet ved Pontificia Universidad Católica de Chile
Yrke jurist
Parti Partido Demócrata Cristiano de Chile
Nasjonalitet Chile
Utmerkelser Sydkorsordenen
Chiles president
3. november 1964 – 3. november 1970
Forgjenger Jorge Alessandri Rodriguez
Etterfølger Salvador Allende

Eduardo Frei Montalva (født 16. januar 1911 i Santiago de Chile, død 22. januar 1983 samme sted) var en chilensk politiker. Han var landets president fra 1964 til 1970.

Montalva var utdannet i juss fra Pontificia Universidad Católica de Chile. Hans politiske karriere begynte i Partido Conservador. I 1939 var medstifter av Falange Nacional, forløperen for Partido Demócrata Cristiano de Chile som han ble første formann for i 1957. Han var medlem av Senatet fra 1949 til 1973; de sisste tre år som dets formann. Han ledet den borgerlige opposisjonen til Salvador Allendes styre og støttet som formann for Senatet militærkuppet i 1973 som bragte Augusto Pinochet til makten. Senere inntok han imidlertid en kritisk holdning overfor Pinochet.

Montalva døde etter et kirurgisk indgrep; offisielt av blodforgiftning. Hans død ble gjenstand for mange års diskusjon og anklager, blant annet har det vært fremsatt at Pinochets sikkerhedstjeneste DINA sto bak. Etter at det ble funnet sennepsgass i hans kropp etter en obduksjon foretatt av en gruppe forskere fra Belgia, krevde familien en ny etterforskning av omstendighetene omkring dødsfallet. En domstol tiltalte i desember 2009 seks personer, heriblant to leger, for giftmord på Montalva.[1]

Hans sønn Eduardo Frei Ruiz-Tagle var president i Chile fra 1994 til 2000.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Jorge Alessandri Rodriguez 
Chiles president
Etterfølger:
 Salvador Allende