Edsåsdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Vita Renen i vintersesongen.

Edsåsdalen er et tettsted i Åre kommune, Jämtland, Sverige. Edsåsdalen ligger 8 kilometer fra Undersåker og var opprinnelig to småbyer, Edsåsen og Dalen. Byen ligger på sydkanten av Renfjället i den sydlige delen av Årefjällen på ca. 600 meters høyde. Stedet har et eget skiheisystem (som fram til 2000 var en del av Åres store skiområde). De fleste av de bofaste er sysselsatte i turistnæringen, men også innen jord- og skogbruk. Byen er forholdsvis rolig, og derfor populær blant barnefamilier i skisesongen.

Köjagården er det største hotellet i byen. Köjan, som hotellet kalles, var på 1920-, 30- og 40-tallet et av de "klassiske" fjellhotellene, med prominente gjester som Gustaf VI Adolf, Tage Erlander og mange andre.

Noen kilometer øst for Edsåsdalen ligger Undersåkers jernbanestasjon, med direkteforbindelser til blant annet Stockholm, Göteborg, Halmstad, Uppsala, Östersund, Sundsvall og Trondheim.

Historikk[rediger | rediger kilde]

I området har fjelljordbruk blitt drevet i lang tid, antagelig siden jernalderen.

Ifølge den lokale tradisjonen skal noen av Karl XIIs karolinere ha overnattet i bygden etter Karolinernes dødsmarsj i 1718–19.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]