Edla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edla
Født10. århundreRediger på Wikidata
Død1010Rediger på Wikidata
Partner(e)Olof Skötkonung
BarnAstrid Olofsdatter[1]
Emund den gamle

Edla (født på 900-tallet, død en gang etter år 1000) var kong Olof Skötkonungs frille, mor til han som ble kong Emund den gamle av Sverige, hun som ble den norske dronningen, Astrid Olofsdatter og Holmfrid som ble gift med norske Svein Håkonsson, Ladejarl. Hun ble også mormor til Sveriges dronning Gunhild av Sverige.

Edla var antagelig av slavisk bakgrunn, kanskje fra det slaviske området i dagens Mecklenburg i Tyskland. Det antas at hun kom til Sverige som krigsfange med kong Olof, enten samtidig eller straks før Estrid av obotritterne en gang rundt år 1000. Tradisjonen vil ha det til at hun var en høvdingdatter. Kongen skal ha blitt forelsket i henne og tok henne til seg som sin frille, skjønt han giftet seg med Estrid. Kongen fikk flere barn med Edla. Hennes sønn Emund ble i 1050 konge av Sverige. Hennes levetid er ukjent. I henhold til Snorre Sturlason ble hennes barn sendt i fostring fordi dronning Estrid behandlet dem dårlig. Det kan muligens tolkes som at Edla døde da hennes barn var små.

I en Viking-ekpedisjon Olof Skötkonung dro til Wendland hvor han fanget Edla, datter til en Wendlandsk høvding. Hun ga ham sønnen Emund som ble Konge av Sverige and datteren Astrid som giftet seg med Olav II av Norge. Wendland tilsvarer Lüchow-Dannenberg i Tyskland (Hanoverian Wendland; Hannoversches Wendland).

Barn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ohlmarks, Åke (1973): Alla Sveriges drottningar
  • Lagerqvist, Lars O. (1982): Sverige och dess regenter under 1 000 år, Albert Bonniers Förlag AB. ISBN 91-0-075007-7.
  • Sturlason, Snorre: Heimskringla