Edgard Potier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edgard Potier
Edgard Potier (1903-1944).jpg
FødtDominique Edgard Antoine Potier
2. november 1903
Seraing
Død11. januar 1944 (40 år)
Reims
Beskjeftigelse Militær
Nasjonalitet Belgia

Dominique Edgard Antoine Potier (født 2. november 1903 i Seraing-sur-Meuse i Belgia, død 11. januar 1944) var en belgisk offiser i luftforsvaret.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Potier tjenestegjorde først i det militære som fenrik. Han giftet seg med Ida Clementine Martin i Florenville i Luxembourg, og i 1929 fikk ekteparet datteren Josiane, sammen. I 1935 fikk Potier en grad innenfor ingeniørfaget fra universitetet i Brussel. I mai 1940 begynte Potier Capitaine som kommandant i det belgiske Luftforsvaret. Ved utbruddet av den andre verdenskrig, reiste Potier via Frankrike, Spania og Portugal, før han kom frem til Storbritannia i mars 1942.

I en alder av 39 år, i 1942, ble Potier avvist av det britiske RAF som for gammel til å delta under de aktive flygingene som blant annet inkluderte bombetokt. Potier sluttet seg derfor til den britiske etterretningsorganisasjonen MI9 i stedet. I juli 1943 landet han med fallskjerm i det sørøstlige Belgia (i den belgiske provinsen Luxembourg) nær Suxy. Under dette oppdraget var han ledsaget av den kanadiske radio-operatøren Conrad Lafleur.

På denne tiden, ble mange allierte flybesetninger, som var på bombetokt skutt ned av tyskerne, over det belgiske Ardennene. Potier oppdrag var å organisere flukten tilbake til Storbritannia for disse flyvere. Gi dem ly, mat og falske identitetspapirer, før han kunne flytte dem til trygge hus, helst i eller i umiddelbar nærhet til byen Reims i Nord-Frankrike. I motsetning til Ardennes i Belgia, var dette området godt egnet for evakuering med fly.

Mellom august og desember 1943, deltok Potier under tre vellykkede operasjoner der han arrangerte hjemsendelse av til sammen elleve flyvere og en agent fra SOE. Det finnes ingen sikre tall men det er blitt anslått at minst 60-70 flyvere kom seg tilbake til Storbritannia ved hjelp av Potier og hans medsammensvorne. Etter en periode hjemme i England hoppet Potier igjen med fallskjerm over Frankrike den 20. desember 1943. Den 28. desember dette året ble Potier`s kanadiske radio-operatør Conrad Lafleur overrasket av tyskerne, mens han sende kodede meldinger til hovedkvarteret i London. Lafleur klarte å rømme fra tyskerne, men dette var begynnelsen på en sekvens av hendelser som til slutt førte til at Potier ble arrestert av tyskerne.

Potier ble i fengsel utsatt for betydelig tortur som gjorde at han valgte å begå selvmord, den 11. januar 1944. Ettersom flere arrestasjoner i organisasjonen til Potier fulgte, kollapset nettverkene hans ganske effektivt. Av de 70 medlemmene av nettverket hans i Frankrike ble 60 deportert. Mindre enn halvparten av disse overlevde resten av krigen. Potier`s levninger ble senere gravd opp igjen fra graven i Reims, og den 18. september 1950, ble han begravet igjen, denne ganen med fulle militære æresbevisninger i Schaerbeek Cemetery i Brussel.