Eddie og Suzanne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eddie og Suzanne
Generell informasjon
SjangerDrama
UtgivelsesårNorges flagg 1975
Prod.landNorges flagg Norge
Lengde89 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiArild Kristo
ManusforfatterArild Kristo
Foran kamera
MedvirkendeSverre Horge
Yvonne Sparrbåge
Lauritz Falk
Edel Eckblad
Ewert Granholm
m.fl.
Prod.selskapKristo Filmproduksjon A/S
Eksterne lenker

Eddie & Suzanne er en norsk dramafilm fra 1975, regissert av Arild Kristo. Filmen er mye inspirert av amerikanske dramaer som Bonnie and Clyde og Easy Rider som var populære på 60- og 70-tallet. Den er også mye preget av den antiautoritære bølgen som veltet over Europa på slutten av 60-tallet. Filmen ble Arild Kristos første og eneste spillefilm som regissør, og ble gitt ut på DVD i 2011 av NFI.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Eddie og Suzanne, to unge mennesker som treffer tilfeldigvis på et diskotek i Stockholm. De blir forelsket i hverandre. Eddie har tidligere vært på kant med loven i Norge og Suzanne er datteren av en tyrannisk svensk politimester. Eddie og Suzanne møter mye motstand og de får ikke lov til å være sammen, for Suzannes far mistenker at de to unge driver med narkotika. Eddie og Suzanne velger først å rømme til København hvor de erklærer seg som ektefeller i en kirke. Senere drar de til Frankrike, og slår seg ned i Paris. Men lykken varer ikke lenge når de blir spurt av fransk politi, og de blir nødt til å reise til Marseille. Til tross for dette blir Eddie kalt inn til politiet, men rømmer og klarer å skyte to politimenn i flukten. Eddie og Suzanne må rømme på nytt, og de tar seg langs klippene ved havet. En natt stjeler de en båt, men oppdages. Eddie blir såret av politiets kuler, og dør senere på en strand. Suzanne velger å skyte seg selv og faller over Eddies lik.

Produksjonshistorie[rediger | rediger kilde]

På slutten av 60-tallet hadde fotografen Arild Kristo gjort seg kjent med kortfilmene Undergrunnen (1966) og Kristoball (1967). I 1968 skrev han manus til en film med navnet Autostrada. Året etter fikk han statsstøtte til prosjektet, og 17. juli 1969 ble innspillingen påbegynt på Mosseveien. Filmen skulle skildre en ung norsk kvinne (Unni Evjen) som sammen med en popmusiker (Arne Lindtner) kommer seg ut av en kriminell organisasjon som smugler heroin. Filmprosjektet ble forfulgt av ulykker, deriblant skader på råfilmen, manusomskrivelser, rollebyttinger og diverse utsettleser. Den svenske fotomodellen Yvonne Sparrbåge, Sverre Horge og veteranen Lauritz Falk kom inn som nye skuespillere i en helt ny historie med den nye tittelen Eddie & Suzanne. Prosjektet gitt til slutt tom for penger, og Swedish Filmproductions kom inn for å redde prosjeket med mer støtte. Det skulle ta seks år før filmen hadde premiere i Bodø den 8. september 1975.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Pressen, som nysgjerrig hadde fulgt Kristos prosjekt, var blandet i sin mottakelse, men stort sett positivt innstilt. Manus og handling ble kritisert, men Kristo ble karakterisert som et interessant filmtalent og en stor billedbegavelse. I Arbeiderbladet skrev Bjørn Granum: "Her har vi en stor filmskaper som nesten demonstrativt vi slå fast at film først og fremst er BILDER". I VG fikk filmen 5 på terningen, og i Aftenposten avsluttet Gunvor Gjessing sin anmeldelse med ordene: "Det krever begavelse å få hjerte til å rime på smerte enda en gang, og Arild Kristo har klart det". Filmen ble også vist i Sverige hvor den fikk mer kritiske anmeldelser.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]