Dyleplanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elven Dyle, markert i kart over Belgia
Elven Dyle ved Mechelen

Dyleplanen eller D-planen var den sentrale franske krigsplanen for å møte et tysk angrep under andre verdenskrig, våren 1940. Planen ble utarbeidet av den franske generalen Maurice Gamelin. Planen hadde sitt navn etter elven Dyle, som renner fra den sørlige delen av Belgia nord til Antwerpen. Målet for Dyleplanen var å stoppe den tyske armégruppe B, som den franske generalstaben, feilaktig antok var den sterkeste delen av et eventuelt tysk angrep.

I 1920 undertegnet Frankrike en forsvarsavtale med Belgia, hensikten var å samordne kommunikasjoner og befestninger i tilfelle et tysk angrep. I 1930-årene endret imidlertid Belgia sin utenrikspolitikk til streng nøytralitet, det skapte mange problemer for koordinering av forsvarsplaner med Frankrike.

General Gamelin var opprinnelig mot forsvarslinjer ved Dyle, da virket mer risikabelt enn E-planen, som foreskrev forsvar mot et mulig tysk angrep ved en linje som stort sett fulgte den belgisk-franske grensen. General Gamelin aksepterte imidlertid Dyleplanen utfra argumentet at de nye panservernhindrene (som Cointet-element) ville stoppe et eventuelt tysk angrep.