Cointet-element

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et Cointet-element på en strand

Cointet-elementet, også kjent som Belgian Gate (belgisk port) eller C-element, var et tungt stålgjerde. Et element var rundt tre meter bredt og to meter høyt, vanligvis montert på hjul og brukt som et anti-tank-hinder.

Elementet var det mest vanlige barrikadeelementet i den belgiske KW-linjen, en tankbarrikade som ble bygget mellom september 1939 og mai 1940. 28 belgiske bedrifter produserte i oppdrag av Belgias forsvarsdepartement 77 000 av dem. Mange ble plassert på KW-linjen mellom landsbyen Koningshooikt og byen Wavre som hovedforsvarslinje i tilfelle av en tysk invasjon med panserkjøretøy gjennom sentrale deler av landet. Cointet-elementene ble plassert ved siden av hverandre i en sikk-sakklinje og forbundet med stålkabler. Ved hovedveiene ble de forankret til tunge betongpilarer som igjen var forankret i bakken. I mai 1940 utgjorde de ingen kontinuerlig linje, de hadde blitt eller skulle flyttes. Dette gjorde at de tyske 3. og 4. Panzer-Division enkelt kunne passere dem.

Da de tyske troppene hadde fullt herredømme over Belgia, 28. mai 1940, ble de belgiske portene satt inn på flere steder i Europa. De ble brukt på veier, broer og på Nordsjøstrendene. Tyskerne ga dem navnet C-element.