Dvergpalme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dvergpalme
Europeisk viftepalme
Europeisk viftepalme
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chamaerops humilis
L.
Norsk(e) navn: dvergpalme,
middelhavspalme,
europeisk viftepalme
Hører til: Chamaerops,
palmer,
enfrøbladete planter
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørvest-Europa til Nordvest-Afrika
Varieteter:
  • C. humilis var. argentea
  • C. humilis var. humilis

Dvergpalme (Chamaerops humilis) er en busk-lignende palme fra den vestlige delen av middelhavsområdet og er den palmen som vokser naturlig lengst nord av samtlige palmer. Det er også den eneste palmen som vokser naturlig i Fastlands-Europa.

I helsekostbransjen kalles den amerikanske Serenoa repens for «dvergpalme». Det er en helt annen art som ikke må forveksles med dvergpalmen fra middelhavsområdet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Palmen har mye til felles med palmene i palmeslekten Trachycarpus fra Asia, men disse har kun én stamme, i motsetning til dvergpalmen, som oftest har et busk-lignende utseende med flere stammer. I tillegg har dvergpalmen skarpe torner på bladstilkene, noe Trachycarpus ikke har.

Det er en relativt seintvoksende palme som normalt ikke blir høyere enn 2-5 meter. Palmen tåler tørke svært bra og vokser best i full sol. Den kan plantes ut i delvis skygge, men vil da strekke seg og få lengre bladstilker, noe som kan gjøre palmen mer utsatt for vær og vind. Kuldeherdigheten kan i noen tilfeller forringes når palmen vokser i for mye skygge.

Palmebladene er vifteformede med en total lengde på 1-1,5 meter. Selve viften er 50-80 cm lang.

Den europeiske viftepalmen er en kuldeherdig palme. Etablerte individ kan tåle kortvarige temperaturer ned mot -12 °C; palmen er derfor blitt svært populær på De britiske øyer, men i den senere tid[når?] også i de mildeste delene av Skandinavia har palmen vist seg levedyktig og blomstret.

C. humilis var. argentea

Varietet[rediger | rediger kilde]

Det finnes offisielt to aksepterte varieteter av den europeiske viftepalmen, samt en kultivar. Disse er:

  • Chamaerops humilis var. argentea (synonym var. cerifera).
  • Chamaerops humilis var. humilis.
  • Chamaerops humilis 'Vulcano'.

Den kanskje mest vanlige varieteten er humilis. Den har grønne blader og kommer fra Sørvest-Europa (Portugal, Spania, Frankrike, Italia og Malta). Argentea (også kjent som cerifera) vokser høyt oppe i Atlasfjellene i Marokko i Nordvest-Afrika og skiller seg fra humilis med sine flotte grågrønne eller sølvgrå blader.

Kultivaren Vulcano er en mer kompakt og fyldig palme uten torner. Palmebladene varierer mye i farge, men minner mye om fargene til argentea, om ikke fullt så utpreget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]